Doberdó hősei vagy áldozatai

Ferenc pápa családjának is volt kiket megsiratnia. Vittorio Bergoglio, a pápa nagybátyja 1915. november 29-én esett el Col di Lana közelében. Két évvel később, 1917. június 18-án, Monte Ortigaránál pedig egy másik nagybátyja, Giulio Bergoglio lelte halálát. Nevük ott szerepel Lorenzo Cadeddu velencei történész névsorában. Ám ismeretlen katonák ezrei kerültek névtelen tömegsírokba. Hősiesen teljesítették a rájuk kirótt kötelességet. Eleinte sokan elhitték, hogy a haza védelme a feladatuk, és hamarosan győzelmesen térhetnek majd haza. Később azonban a dühöngő küzdelem részeseiként éppen azért nevezték el az egész frontszakaszt Doberdo del Lagóról, mert dobpergésre emlékeztető neve a véres pergőtüzeket idézte.


Száz év múltán csitul a fájdalom, nem hallatszik már dobpergés, de él az emlékezet. Az olasz, osztrák és magyar hősi halottak porladó csontjait őrző temetők elkülönültek, de megrendítő, amikor a különböző nemzetekhez tartozó utódok egymás hőseinek sírját, emlékművét ápolják.

A pápa sem csupán rokonaiért, nem is csak az olaszokért megy imádkozni az egykor volt véres csaták színhelyére. Biztosan helyet kap szívében és programjában a magyar katonák temetője, valamint a 2009-ben felszentelt magyar kápolna is. Ferenc pápa olasz szülők argentin gyermeke ugyan, de Róma püspökeként szívén viseli a világ megbékélésének ügyét. Hogy ne legyenek többé háborús hősök és áldozatok, inkább a békés emlékezésben találkozzunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .