Divatmisszió

A misszió célja, hogy megtanítsa a 14 és 18 év közötti lányokat Isten gyermekeihez illő méltósággal élni, tevékenykedni és öltözködni. Ezáltal valósíthatják meg mindennapjaikban a keresztény értékrendet mind a külsőségek, mind pedig a lelkiség tekintetében, és válhatnak hiteles keresztény példaképekké családjaikban, iskoláikban és a közösségeikben egyaránt. A misszió törekvése, hogy a tisztaságot újra divatossá, a divatot pedig – a női méltóság tisztelete által – tisztává tegye, ezért is lett a magyarországi program szlogenje: „Tiszta szív, tiszta divat.” Isten minden embert a saját képmására alkotott, ezért mindenki értékes, mindenkiben van szépség. A nyolc hónapos képzés segít a lányoknak felfedezni és tisztelni önmagukban és másokban is Isten képmását. A gálaestnek az volt a célja, hogy bemutassa az egész éves közös munkát, a vendégek láthattak ruhabemutatót, táncprodukciókat, és a modellek, illetve az önkéntes segítők meséltek élményeikről.

A „divat” szóról az embereknek általában az öltözködés jut az eszébe, pedig nagyon sok minden lehet divatos: egy film, egy zeneszám, egy illat vagy egy bútordarab. Az aktuális divatirányzatok hatnak az emberek gondolkodásmódjára, befolyásolják a viselkedésüket, ezért nem mindegy, hogy mi az éppen aktuális trend. A program végső célja, hogy hatást gyakoroljon a divatiparra, és olyan ruhák tervezésére, gyártására ösztönözze, amelyek tisztelik a női méltóságot. Az idei év divatbemutatójának egyik különlegessége az volt, hogy több olyan – a divatszakmában nemzetközileg is elismert – szakember, divattervező és világcég támogatását tudhatta maga mögött, amelyek figyelembe vették a program öltözködési előírásait, és ezekhez igazodva, külön erre az alkalomra terveztek a fellépő lányoknak ruhákat. A Debreceni Divatiskola kollekciói képviselték a modern divat különleges stíluselemeit, Szegedi Alíz Torella divattervező természetes anyagokból készült díjnyertes ruhái egyszerre voltak népiesek, hagyományőrzők, ugyanakkor modernek. Pataki Edit estélyi ruhái a lágy eleganciát, Hampel Kati magyaros alkalmi ruhái a hagyományos elemeket, a divatcégek kollekciói pedig a fiatalos és hétköznapi stílust képviselték.
A ruhakollekciók bemutatása közötti szünetekben a részt vevő lányok és segítők meséltek arról, hogyan kerültek kapcsolatba a divatmisszióval, miért tartják fontosnak az általa képviselt elveket, és hogyan tudják megélni a tanultakat a hétköznapokban is. Volt olyan lány, aki azt gondolta, hogy egy keresztény fiatal nem öltözködhet divatosan. A képzés során megtanulta, hogyan lehet egyszerre visszafogott, egyszerű, mégis csinos. A háromnapos lelkigyakorlat mindenki számára nagy áttörést jelentett a képzés során, hiszen a lányok megtanulták a külső szépség és tisztaság mellett a szív és a lélek szépségének ápolását is.
A gálaest egy különleges kollekció bemutatásával zárult: a modellek saját ruháikban vonultak fel, amelyeket a tanult öltözködési irányelvek szerint állítottak össze. Ezzel akarták megmutatni, hogy a divat és a csinos öltözködés nem pénztárca függvénye, és egy kis fantáziával még a régi, megunt ruhadarabokat is újra modernné lehet tenni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .