Dervisek az udvarunkban

 

A Szerelemben szintén felvonulnak a fenti safaki témák. A könyvet lelkesen fogadták Angliában és Amerikában is. Törökországban rekord példányszámban fogyott belőle, és meghozta a sikert az írónő számára Olaszországban és Franciaországban is.

Vajon mi a szerző titka? Miért szeretik írásait a Törökországtól nyugatra eső tájakon is? Elif Safak kétségkívül a nagy mesélők közé tartozik, akit az ember szívesen hallgatna, olvasna, akár ezeregy éjszakán keresztül is. Szerelem című regényében is mesterien szövi, fonja az eseményszálakat, élvezettel játszik az idősíkokkal. Mindezek mellett pedig annak is érti a módját, miként lehet megjeleníteni az egzotikumra éhes nyugati olvasók számára a mesés Keletet. Tudja, hogyan lehet közel hozni a már-már vallástalan európaiakhoz az iszlám bölcs és szép arcát: a szúfizmust.

A Szerelem visszarepít bennünket az 1200-as évekbe. Megelevenedik benne a kora középkori Anatólia. Tanúi lehetünk egy csodálatos barátság kialakulásának Rumi, a perzsa költő és Semsz, a szúfi vándordervis között. Megismerhetjük a szerelem – amely itt sokkal inkább szeretetet jelent – negyven szabályát. A történetbe ékelődik egy másik is, egy amerikai háziasszonyé. Ez a szál sajnos kevéssé gazdagítja a regényt. Inkább elvesz az értékéből.

A könyvről nehéz eldönteni, mi is valójában. Egy átlagos bestsellernél több, kalandregénynek túl mély, beavató regénynek kissé közhelyes. Iróniával azt is mondhatnánk róla: bevezetés a szúfizmusba – háziasszonyok számára. A hibákat szaporítja a fordítók itt-ott fellelhető sajnálatos pongyolasága, illetve az alapos lektori munka hiánya. Arra már csak félve gondol a kritikus, hogy nem a fordítók, hanem maga az írónő adta oly sokszor a középkori dervis szájába az ego szót. Elif Safak egy nagy regény lehetőségét szalasztotta el a Szerelemmel. Mégis érdemes elolvasni. Nemcsak azért, mert minden hibája ellenére képes elénk varázsolni egy másik világot, hanem mert csodálatosan ott kering körülötte és benne a legnagyobb Titok. Akár a dervisek a kolostor udvarán.

(Elif Safak: Szerelem, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2011)a

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .