Délvidéken is megkezdte munkáját a Katolikus Karitász orvosmissziója

Fotó: Vermes Tibor

 

Szabadkán a nagycsaládo­sok gyermekeit vizsgálták meg az önkéntes orvosok, Hajdújáráson a Lurkó­házban nevelkedő, valamint a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületéhez tartozó fiatalok szűrővizsgálatát végezték el.
Az orvosmisszió vezetője, Vojcek László főorvos elmondta, 2018-ban mindhárom Lurkóházban (Óbecse, Drea, Hajdújárás) elvégzik a szűrővizsgálatokat, s ezzel közel hetven hátrányos helyzetű gyermeknek tudnak segíteni. Ellátják őket szemüveggel és lúdtalpbetéttel, amelyeket az évente ismételt vizsgálatok során szükség szerint cserélni is fognak.
A professzor hangsúlyozta, a szűréssel későbbi betegségek előzhetők meg, illetve a gyerekek már meglévő rendellenességei gyógyíthatók úgy, hogy felnőttkorukra teljesen tünetmentessé válhatnak. Az orvosmisszió vezetője fontosnak tartja azt is, hogy a szűrővizsgálat alkalmával megmutatják a gyerekeknek a helyes fogmosást, felhívják a figyelmüket a rendszeres lúdtalptornára, valamint gyermek­nőgyógyászati szaktanácsokat is adnak nekik.
Vojcek László főorvos hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar gyermekek közül egész­ségügyi szempontból ma a kárpátaljaiak mellett a délvidékiek vannak a legnagyobb veszélyben. Az, hogy eddig nem történt nagyobb baj, nagyban köszönhető a Lurkóház nevelőinek és a családszervezetek áldozatkész munkájának.
A főorvos köszönetet mondott az orvosmisszió önkénteseinek is, akik 2018-ban tizenkilenc hétvégéjüket áldozzák arra, hogy gyermekeket gyógyítsanak a határokon túl.

Forrás: Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .