Dél-afrikai pirosliliom

A pirosliliom (Nerine) ősszel virágzó, mérsékelten fagytűrő dísznövény, és kiválóan alkalmas cserepes nevelésre. Nem kedveli a bolygatást, és ezt nem is tesszük, ha a hagymákat elvirágzás után benn hagyjuk a cserépben vagy a dézsában.
A képen bemutatott csillogó pirosliliom (N. bowdenii) negyven-hatvan centiméter magas száron virágzik még a levelek megjelenése előtt! A csillogó jelzőt azért kapta, mert a pirosas, lilás vagy éppen fehér szirmok valóban ragyognak a napfényben. A virágzat átmérője eléri a tizenöt centimétert, és ezzel a mérettel kevés hagymás növény dicsekedhet.

Ültessük a hagymákat tavasszal vagy kora ősszel cserépbe, amelybe előzőleg homokot, rostos tőzeget, virágföldet és kétmaréknyi érett marhatrágyát kevertünk. Használjunk nagyobb, negyven centiméteres átmérőjű cserepet, és ebbe csupán három-négy hagymát ültessünk. Így elegendő föld jut minden hagymának és a később fejlődő fiókhagymáknak is. A nagyobb edény előnye, hogy nem kell évente átültetni, mert ezt amúgy sem kedveli. A hagymákat csupán kevés földdel szabad fedni. Tegyük a cserepet az erkély vagy a lodzsa napos részébe, és egészen addig öntözzük, amíg a szalag alakú tőlevelek le nem száradnak. Ezután már nem kaphat semennyi vizet, teljesen szárazon kell áttelelnie.

A pirosliliom mérsékelten fagytűrő, ezért a tél beállta előtt burkoljuk be a cserepet kartonpapírral, vagy tegyük a növényt a fűtetlen lépcsőházba. Ebben az időszakban nincs szüksége fényre, hiszen a levelek már elszáradtak. Tél végén vagy tavasszal, amikor ismét szabad levegőn van, el kell kezdeni az öntözését.

 Magvetéssel is lehet ugyan szaporítani, de négy-öt évbe is beletelik, amíg virágzóképes példányaink lesznek. Jóval egyszerűbb a sarjhagymák leválasztása és szétültetése. A leválasztást úgy próbáljuk megtenni, hogy a hagyma gyökérzete ne sérüljön. Ezt a műveletet csak a levelek teljes elszáradása után végezzük. A nyári hónapokban, a virágzás megindulása előtt kéthetente tápoldatozzuk, ha két-három év múltán kimerült a föld. A frissen ültetett hagymákat még nem szabad tápanyaggal öntözni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .