Csoóri Sándor Társaság alakult Székesfehérváron

A 2016-ban elhunyt Csoóri Sándor az irodalmi munkássága mellett közéleti tevékenységéről is ismert. A népi-nemzeti ellenzék vezetőjeként a rendszerváltás meghatározó egyénisége, a Magyar Demokrata Fórum alapítója, később elnökségi tagja volt. 1992-ben ő kezdeményezte a Duna Televízió létrehozását is.
Halálának harmadik évfordulóján, szeptember 18-án alakult meg Székesfehérváron a Csoóri Sándor Társaság A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró emlékére.
Az alakuló ülés előtt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Görömbei András irodalomtörténész szavait idézve hangsúlyozta: Csoóri Sándornak „költőként az a legnagyobb irodalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlenül egyéni színnel vitte tovább költészetünknek azt a fő vonulatát, melyet elődei és kortársai Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig megteremtettek.”
Csoóri Sándor különös figyelemmel volt a vidéki emberek sorsa iránt. Nem lehetett elhallgattatni, következetesen készítette elő a rendszerváltást – mondta a főpásztor.
Az eseményen részt vett Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is. Beszédében úgy fogalmazott: megtisztelő a város számára, hogy itt alakul meg a Csoóri Sándor Társaság. Az ülés előtt a költő özvegye, Balogh Júlia is köszöntötte a résztvevőket, aki szerint férje – Einsteinhez hasonlóan – úgy gondolta, a képzelet sok esetben akár fontosabb is lehet a tudásnál, mert a tudásnak korlátai vannak, ám a képzelet képes körülölelni az egész világot. Csoóri Sándor özvegye köszönetet mondott a társaság megalapításáért, hiszen – mint mondta – férje ezer szállal kötődött szülőföldjéhez, Fejér megyéhez.
Bakonyi István irodalomtörténész a szervezők nevében szólt. A Csoóri Sándorral együtt megélt események közül az 1984-es Tiszatáj-estet idézte föl, a Szent István-teremben ünnepelt születésnapokat, valamint azokat az összejöveteleket, melyeken a költő még tiltott vendég volt Székesfehérváron. Az alakuló ülésen a társaság elnökévé választották Bakonyi István irodalomtörténészt. Az alelnökök L. Simon László, Bence Lajos, Sebők Melinda és Sebő Ferenc; az általános alelnök Vakler Anna, a titkári munkát Jakubek Tiborné látja el. A Csoóri Sándor Társaság alakuló ülése után bemutatták az In memoriam ­Csoóri Sándor című könyvet.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .