Csíksomlyói búcsú az ifjúság évében

Nem volna helyes, ha a búcsújárást az idős nemzedék vallásos gyakorlatának gondolnánk, hiszen egy-egy kegyhelyen számos fiatal is imádkozik, énekel, válaszolva a hívó szóra. Ferenc pápa a 2018-as rendes püspöki szinódust a Fiatalok, a hit és a hivatástisztázás témában hirdette meg. A világegyház szándékához kapcsolódva a Gyulafehérvári Főegyházmegye az idei pasztorális évet a Fiatalok a hit útján témában tervezi meg. Ennek elmélyítéséhez kíván segítséget nyújtani a csíksomlyói kegyhely is. Az év mottója a Boldogságos Szűzanya válasza az angyal kérésére, Isten üzenetére: „Legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1,38). Valószínű, hogy a fiatal Mária is tervezett, azt kutatta, hogyan folytatódik majd az élete, fiatalsága miben fog kibontakozni. Amikor az angyal hírül adja neki az üzenetet, hogy „Isten kiválasztott téged, és gyermeket fogansz”, ő igent mond a hivatására.
Nagyon jól tudjuk, hogy fiatalnak lenni soha nem volt könnyű, hiszen a felnőtté válás mindig nehézségeket hoz magával. Az akart vagy akaratlan változások, a belső és külső elvárások, a szerelem, a barátság, az iskola, a munka megválasztása mind-mind problémát, fejtörést jelentenek. A fiatalok helyzete ma sem egyszerű, és nem volt az a korábbi nemzedékek számára sem. Családfánkra visszatekintve láthatjuk, hogy a felnőttkor küszöbén állóknak minden korban megvoltak a maguk kihívásai, kísértései, s megvolt az is, hogy mit tartottak szépnek, mitől voltak boldogok.
A 2018-as pünkösdi búcsú legyen a fiatalok, az ifjúság búcsúja! Nagy a felelősségünk a fiatalok iránt. Ezért az ifjúság évében és a csíksomlyói pünkösdi búcsún is imádkozzunk mindannyian a fiatalokért. Kérjük a Jóistent, tegyen képessé bennünket arra, hogy példaképek lehessünk a számukra, és szeretetünkkel, imáinkkal, életünk tanúságtételével segíthessük fiataljainkat az útjukon!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .