Csend

A Csend című alkotás Susaku Endo (1923-1996) japán író regénye alapján egy XVII. századi portugál szerzetes japán misszióban zajló drámáját mutatja be. Olyan neves hollywoodi színészek játszanak benne, mint Daniel Day-Lewis, Benicio del Toro és Gael Garcia Bernal.

Susaku Endo tizenkét éves kora óta volt katolikus, műveiben is tükröződött mély hite. Csend című regényében Sebastian Rodrigo fiatal jezsuita 1638-ban Nagaszakiba érkezik, hogy ott titkos missziós tevékenységet folytasson. A kereszténység akkor már 1614 óta tiltott, üldözött vallás Japánban. Az üldözés tapasztalatai, kínzások, keresztre feszítések, embertelen megalázások következtében olykor hivatásában kételkedve éli meg hitét. A majdnem három évszázadon át tartó keresztényüldözésnek kereken ötvenezer áldozata volt Japánban. A legsúlyosabb erőszak 1603-tól 1639-ig tombolt, a regény és film történetének idejében.

Martin Scorsese az Egyesült Államok egyik legnagyobb hatású filmművésze. Fő témái a maffia, az olasz bevándorló közösségek, másrészt a pop- és rockzene gyökerei. Többször nyúlt azonban vallással kapcsolatos témához is. Olasz eredetű családja 1950-ben New York olasz negyedébe költözött, ahol elhatározta, hogy pap lesz. Jezsuita iskolába járt. Később tanár szeretett volna lenni. 1960-ban a New York egyetemen végül a filmművészet mellett döntött.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .