Családokat is várnak

Fotó: Marcali Gábor/Győr Plusz

 

A látogatáshoz előzetesen regisztrálni kell a Szent László Látogatóközpont honlapján (www.­kaptalan­domb.hu) található elérhetőségek egyikén. A csoportok 11, 13 és 15 órakor indulnak a Püspökvár tornya alatti térről. A püspöki palota látogatására szóló jeggyel a Szent László Látogatóközponthoz tartozó további káptalandombi kiállítóterek is megtekinthetők.
A győri Püspökvár Magyarország egyetlen középkori alapokon álló püspöki rezidenciája. A palotaszárny bejárata felé haladva láthatjuk azt az emléktáblát, amely Boldog Apor Vilmos vértanúságára emlékezteti a Püspökvár kertjébe betérőket. Az emléktábla melletti pincelejáratban dördültek el azok a lövések, amelyek a pincébe menekült nőket védő főpásztor halálát okozták.
A palotaszárny lépcsősora először a Dóczy-kápolnába vezet bennünket. A Püspökvár kápolnája a feltételezett építtetőjéről, Nagylucsei Dóczy Orbán győri püspökről (1481–1486) kapta a nevét.
Hazánk egyik legszentebb ereklyéje, a Szent Korona többször is megfordult a győri Püspökvárban.
A hozzávetőleg ötezer kötetet számláló könyvtár elsősorban történelmi, földrajzi, kultúrtörténeti, teológiai, jogi és szépirodalmi munkákat őriz. A gyűjtemény egyik legértékesebb ritkasága a tübingeni Cotta kiadónál 1828 és 1833 között megjelent, Goethe összes művét tartalmazó, 55 kötetes sorozat, amely Sztankovics János püspök (1838–1848) könyvtárából származik.
A szalonok a falakat díszítő tapéta színéről kapták nevüket, így találkozhatunk például zöld és vörös szalonnal is. A kék szalon esetében azonban már csupán a név sejteti, hogy a falak hajdan kék színűek voltak. A kék szalon őrzi II. János Pál pápa győri látogatásának több emlékét is. Az akkori magyar miniszterelnök a vörös szalonban köszöntötte a Szentatyát.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .