„Családjaink megerősítésére törekszünk”

– Régi igény teljesült a központ megnyitásával – mondja a helynök –, mert nagyon fontos feladatunknak tartjuk az egyes részterületek, az ifjúsági és a családpasztoráció, valamint a hitoktatás összehangolását. Sok-sok éve dédelgettük már a tervet, amely hosszú időn át anyagi okból nem valósulhatott meg. Eddig is minden területnek megvoltak a referensei, de az atyák személye és munkatársi körük is változott időnként, ezért hiányzott az állandóság. Nekem különösen szívügyem volt ez a központ, mert mindig úgy éreztem, hogy templomon kívüli programok révén kellene hatékonyabban megszólítanunk a vallásukat nem vagy csak szórványosan gyakorló családokat.

– Az iroda egyik fontos feladata a plébániákkal, családokkal és családcsoportokkal való kapcsolattartás. Eddig is számos jó programot szerveztünk, szerveztek szerte az egyházmegyében, de a hírük nem mindig jutott el az érintettekhez. Ha ki is mentek meghívók, nem mindig voltak elég figyelemfelhívók, a visszajelzések fogadására nem volt kapacitás, másrészt nem feltétlenül állt rendelkezésre az összes cím, amelyre el kellett volna őket küldeni. Az új központnak ezért információs hálózat kiépítésére kell törekednie. Minden eseményről megpróbálja minél hatékonyabban, profin tájékoztatni az egyházmegyében élőket. Szintén lényeges teendő a plébániákon dolgozók, például hitoktatók, kiscsoportvezetők segítése, ellátása segédanyagokkal; képzések, például családórák, jegyeskurzusok, párterápiák szervezése vagy ezek szervezésének segítése, szakemberek beszervezése, elérhetővé tétele. Programjaink „utókommunikációjának”, a sajtóval való kapcsolattartásnak is figyelmet szentelünk, mert az is az evangelizációhoz tartozik, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon, mit csinálunk, milyen célok érdekében dolgozunk.

– Mi az oka annak, hogy a nemzedékek közötti kapcsolatépítésre is hangsúlyt akarnak helyezni? Miért érzik ezt szükségesnek?

– A keresztény családmodell mint vonzó példa felmutatásán túl családjaink megerősítésével, a nehézségekkel küzdők felkarolásával is foglalkoznunk kell. Szülők és gyermekek kapcsolatának komoly megpróbáltatása, amikor a szülők különváltan élnek. Tréningjeink révén gyógyítani igyekszünk ezeket a sebeket. Megromolhat, válságba kerülhet a kapcsolat szülők és gyermekek között akkor is, ha nem szakadnak el egymástól. Fontos, hogy baj esetén legyen kihez fordulniuk. Központunk két munkatársa, Hortobágyiné Nagy Ágnes és Néma Attiláné Ella korábban a Sapientia-főiskola keretén belül részt vettek a Boldogabb családokért családi életre nevelő program kidolgozásában, és húsz éve dolgoznak ezen a területen. Ezért nagyon megörültünk, amikor lehetőség adódott az egyházmegyei munkába való bevonásukra. Az ő szakértelmük ugyanis biztosítékot jelent arra nézve, hogy a családok segítése, a katolikus értelemben vett szexuális felvilágosítás és a szülősuli megszervezése jó szakmai színvonalon és keresztény szellemben valósulhat meg.

Honlap: www.parazskozpont.hu (a közeljövőben indul el)
E-mail: info@parazskozpont.hu
Telefon: 06-76-403-781

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .