Cigányok és nem cigányok

A gödöllői Szent István Egyetem aulájában zajló, közel ezer résztvevőt mozgósító program mottóját a Római levélből választották: Sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként azonban tagjai vagyunk egymásnak. A plébániai és szerzetesközösségek bemutatkozása, valamint a tanúságtételek mellett Miénk a színpad címmel ének-, zene- és táncbemutató is szerepel a programban. A szentmise bemutatására Székely János püspököt, a püspöki konferencia cigánypasztorációs felelősét kérték fel a szervezők.

A találkozó jelentőségéről Dúl Géza cigánypasztorációs referens a következőket mondta:
– A felvázolt „esetbeszámolók” romák és nem romák együttműködéséről szólnak. Számos szép kezdeményezés indult az elmúlt években. Nem egy egyházközségben találunk például cigány áldoztatót; máshol teljes faluközösség fogott össze a cigány gyermekek taníttatása, képzése érdekében… Most alkalom nyílik a cigány és nem cigány kispapok találkozására, a lelkipásztori tapasztalatok megosztására is. Komoly üzenete van az összefogásnak a mai helyzetben, amikor országos szinten annyi feszültség terheli a cigányok és nem cigányok közötti viszonyt. Az evangélium útmutatása alapján a katolikus egyház „megoldási javaslata”  nem más, mint a testvéri kapcsolat kialakítása az Isten képére formált emberek között. A találkozóval – a küszködések, örömök, gondok és lehetőségek kölcsönös megosztásával – ezt a szemléletet szeretnénk aláhúzni és erősíteni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .