Celldömölkre zarándokoltak a Szombathelyi egyházmegye hívei

A zarándoklatra Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeztek hívek.
A kegytemplom előtti téren Mindszenty József bíboros mutatott be utoljára szabadtéri szentmisét 1947-ben. Közel hetven év után folytatódott most ez a hagyomány. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka ezúttal Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.
Szentbeszédében Isten irgalmasságára irányította rá a hívek figyelmét. Hangsúlyozta: hálát kell adnunk a Mennyei Atyának irántunk tanúsított jóságáért, azért, hogy megbocsátja bűneinket. Ugyanakkor fontos feladatunk elmondani másoknak: Isten irgalmában ők is újrakezdhetik az életüket.
Nagyon sokan vannak, akik elmerültek a bűnben, és nem látják a kiutat, mert nem ismerik Isten irgalmasságát. Ezt nekünk, hívőknek kell közvetítenünk számukra – mutatott rá a főpásztor.
A nap során Horváth József pápai prelátus a Kemenesaljai Művelődési Központ színháztermében előadást tartott Szent Mártonról, hiszen idén ünnepeljük a szent születésének 1700. évfordulóját.
A nap végén kihirdették a következő esztendei zarándoklat helyszínét. 2017. május 1-jén a bodajki Mária-kegyhelyre zarándokolnak majd a Szombathelyi egyházmegye hívei.
Az egyházmegyei zarándoklatok történetéről Veres András megyés püspök szólt az ünnepen. Szombathelyi püspöki kinevezését követően először Mariazellbe vezetett zarándoklatot, melyen mintegy háromezer ember vett részt az egyházmegyéből. A létszám is jelezte: a hívek igénylik a találkozást, a közös imádkozást. Ezért döntés született az egyházmegyei zarándoklatok folytatásáról, valamint arról is, hogy magyar kegyhelyeket keresnek fel, hiszen a Szombathelyi egyházmegyében és Magyarországon másutt is számos Mária-kegyhely van. Ezért az egyik évben a vasi és a zalai kegyhelyek egyikére zarándokolnak a hívek, majd a következő évben egy, a Szombathelyi egyházmegyén kívüli kegyhelyre vezet az útjuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .