Bűnt bűnnel büntetni?

A Szent Egyed közösség szervezte konferencián a politikai és a társadalmi élet harmincöt képviselője, közöttük tizenöt igazságügyi miniszter, továbbá parlamenti képviselők, legfelsőbb bírósági bírák, ügyészek találkoztak május 25-én a római Capitoliumon. A megbeszélés témája a halálbüntetés felfüggesztése és eltörlése volt. A 2008-as kongresszus óta Üzbegisztán, Burundi, Togo, Ruanda és Gabon csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek eltörölték a halálbüntetést.

Martino bíboros tizenhat évet töltött az ENSZ-ben a Szentszék képviseletében, és a halálbüntetés eltörlésére irányuló minden kezdeményezésben részt vett. Nagy elismeréssel szólt a Szent Egyed közösség tevékenységéről az élet kultúrájának előmozdítása érdekében. E téren fontos lépésekre került sor – hangsúlyozta Renato Martino a római találkozón. A közelmúltban Új-Mexikó államban törölték el a halálbüntetést; ám számos országban továbbra is alkalmazzák, bár bűnténynek számít. El kell érni, hogy az egész világon eltöröljék, mert a civilizálatlanság jele, hiszen nem lehet egy bűnt egy másik bűnténnyel büntetni – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnökének véleménye.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .