Budapest díszpolgára lett Mindszenty József bíboros

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 

Díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész.
Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Antall József kitüntetését özvegye, Antall Józsefné, Mindszenty Józsefét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vette át.
Ma egyszerre ünnepeljük a szovjet csapatok távozásának évfordulóját, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. A múlt ápolásához és a jövő építéséhez példaképek kellenek, és teljesítményükkel, életművükkel a kitüntetettek olyan példaképekké váltak, akikre alapozni érdemes és kell a jövőt építő nemzedéknek – fogalmazott Tarlós István a szabadság napján tartott ünnepi ülésen, a címek átadása előtt. Fölidézte: az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én 15 óra 1 perckor hagyta el hazánkat, és ezzel új időszámítás kezdődött az ország életében.
A függetlenség minden nép alapvető joga. Nagy nemzeti ünnepeink, fontos évfordulóink emlékeztetnek bennünket arra, hogy Magyar­országnak továbbra is identitását őrző, saját döntéseket hozó, szuverén országnak kell maradnia – jelentette ki a főpolgármester. Hozzátette: ez a státusz csak akkor állhat fenn, ha a magyar nemzet fővárosa is sikeres és erős marad.
Budapest különböző történeti korok, hagyományok, egyéni stílusok és szokások találkozási pontja. A reformkor nemzeti és polgárosító szándéka hozta létre, és abból a felismerésből született, hogy az országnak szüksége van egy szívre. Budapest talán az egyetlen olyan város Európában, amelyet nem az uralkodói hatalom hívott életre, hanem éppen annak ellenében jött létre, és önállóan vívta ki a nemzet fővárosának jogát. Budapest életképes, gyarapodni akaró város, ahol mindig is sokkal több volt az invenció és a találékonyság, mint bármely más környező fővárosban – fogalmazott a főpolgármester.
A modern nagyváros nem pusztán társadalmi, gazdasági jelenség, hanem jellegzetes kulturális és közösségi tér, amelynek saját szellemisége, szimbólumrendszere van. Nemcsak lenyűgöző épületek, fejlődő infrastruktúra és környezettudatos élet, hanem kiváló emberek nagyszerű teljesítménye is jellemezhet egy várost, és Budapesten sok ilyen ember él – mondta a Tarlós István. Hozzátette: a főváros a most kitüntetettek munkásságával olyan régi és új színeket mutat meg, amelyeket csak azok láthatnak igazán, akik megmerítkeznek az értékek világában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .