Búcsú a tízéves gödöllői Szentháromság-templomban

Az idén tízéves Szentháromság-templom Gödöllő ékessége, egyik jellegzetessége a szentély színesüveg-ablaksora. A szivárvány teljes skáláját adó, borús időben is világító hatvanhárom üveg a Kyrie eleison gregorián dallamát jeleníti meg a hang–szín kód alapján. Nagy Tamás Ybl-díjas építész egyedi megoldása ezzel a templom szakrális középpontjára, az Eucharisztia színterére irányítja a figyelmet.
Az apszis nemcsak formájában különbözik a többi térelemtől (ez az egyetlen íves forma az épületben), de színvilágában is. A hatvanhárom színes üvegablak rejtett üzenetet tartalmaz Alexander Szkrjabin XIX. századi orosz zeneszerző kutatásán alapulva, amely a zenei hangok és a színek összefüggését tárta fel, és létrehozott egy mátrixot, amelyben minden hangnak egy-egy szín felel meg. ­(Forrás: Építészfórum)
Az impozáns épületegyüttes – templom, plébánia, közösségi helyiségek – a kolostorok szerkezetét formázza: a négyszögletes udvart üvegezett folyosók veszik körül. A plébániatemplom a Váci Egyházmegyének és a hívek adományainak köszönhetően épülhetett fel, 2007-ben szentelték. A templomtérben helyezték el Szekeres Erzsébet textil­művész Árpád-házi szentek és boldogok című, egyedi falikárpit-sorozatát, amely a magyar királyi ház tizennégy szentté vagy boldoggá avatott tagját ábrázolja.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .