Brüsszelben jártak a nagyváradi betlehemezők

A magyarországi székhelyű Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett és támogatott, az egész Kárpát-medencére kiterjedő SzékelyKapuk – ZöldKapuk című ökocivilizációs pályázatra idén is több csapat nevezett be a Nagyváradi Egyházmegyéből. A betlehemezéssel és a teremtésvédelemhez kapcsolódó plakátkészítéssel pályázó csapatok közül a legeredményesebbek minden évben értékes jutalomkirándulásokban részesülnek. A program keretében Magyarországon, Erdélyben, Szlovákiában, Kárpátalján és a Vajdaságban közel háromezer gyermek vitte el karácsonykor a magyar és a társnemzetek közösségeibe Krisztus születésének örömhírét.
A „székelykapusok” csatlakoztak az európai Csillagénekes mozgalomhoz, így évről évre részt vesznek a közösség újévi rendezvényein: néhány magyar betlehemező és felkészítő tanáruk elutazhat Rómába, a pápa újévi szentmiséjére, valamint ellátogathat Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe és az Európai Püspöki Konferenciák Bizottságának (Comece) székhelyére. A kiválasztott gyerekek Krisztus áldását viszik az európai intézményekbe, és a latin jókívánság (Christus mansionem benedicat! – Krisztus áldása legyen a házon!) kezdőbetűivel jelölik meg a főbejáratot és az irodák ajtajait.
Benedek Ramóna, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hittanára néhány diákjával tavaly a római, idén pedig a brüsszeli találkozóra kapott meghívást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány vezetőitől. A belga fővárosba két betlehemező tanulóval, Kovács László Istvánnal és Illés Nándor Attilával utazott.
A január 7. és 9. között Brüsszelben rendezett Csillagénekes találkozón idén németországi, ausztriai, olaszországi, belgiumi, magyarországi és romániai gyerekek és felkészítőik vettek részt. A nagyváradiakon kívül Romániát (és azon belül a Partiumot) Jáger Enikő tasnádi református vallástanár és két diákja képviselte.
A városnézéssel és különböző programokkal egybekötött háromnapos látogatás központi eseményeként a betlehemezők és a csillagénekesek közös műsorral köszöntötték a Comece és az Európai Parlament munkatársait.
A jelmezbe öltözött, örömhírt hozó gyerekeket Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke és több más politikus fogadta. Az alelnök köszöntőbeszédében a betlehemezés szokásának fontosságára is kitért. A magyar betlehemezők találkoztak Hölvényi György, Winkler Gyula és Sógor Csaba képviselőkkel is.
A gyerekek és kísérőik mindkét helyszínen életre szóló élményekkel gazdagodtak.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .