Brenner János

Fotó: Merényi Zita

 

Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, háromgyermekes család második fiaként. Később mindhárom fiúból pap lett. János a szombathelyi püspöki elemi iskolában kezdete meg tanulmányait. 1941 őszén a család Pécsre költözött, ahol a gyakorlóiskolában, majd a ciszterci gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1946-tól a szombathelyi premontrei gimnázium diákja. Az iskolák államosítása után Zircre ment azzal a szándékkal, hogy belépjen a szerzetesrendbe. Ciszterci oblátusként érettségizett. 1950-ben kezdte meg a noviciátust, ekkor kapta az Anasztáz szerzetesi nevet. A szerzetesek szétszóratása után titokban végezte novíciusi évét, 1951. augusztus 19-én ’Sigmond Lóránt kezébe tette le első szerzetesi fogadalmát. Ezután egy évig a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémia civil hallgatója volt.
Másodéven a Szombathelyi Egyházmegye papnövendékeként a szombathelyi szemináriumban folytatta teológiai tanulmányait. Miután a papnevelő intézeteket 1952-ben feloszlatták, a teológiát a győri szemináriumban fejezte be.
1955. június 19-én Kovács Sándor megyéspüspök pappá szentelte, és káplánként Rábakethelyre küldte. Plébánosa ­Kozma Ferenc volt.
Buzgó lelkipásztori munkáját nem nézték jó szemmel azok, akik az 1956-os forradalom leverése után legfőbb ellenségeiket az Egyház papjaiban látták. Máig sem tisztázott körülmények között 1957. december 15-én éjjel sürgős betegellátás ürügyén kicsalták plébániai lakásából. A templomban nyakába akasztotta betegellátó tarsolyát, amelyben az Oltáriszentséget vitte, és kísérőjével, aki kihívta a plébániáról, a dombtetőn keresztül vezető gyalogúton elindult Zsida község felé. A két falu között többször megtámadták, majd a feltételezett beteg háza előtt kegyetlen brutalitással, harminckét késszúrással megölték.
János atyát a szombathelyi szalézi templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Sírján újmisés jelmondata olvasható: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik!” (Róm 8,28)
A tiszta lelkű, buzgó lelkipásztor vértanúhaláláról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni, képét levetették a győri szeminárium faláról. Boldoggáavatási eljárása 1999-ben kezdődött. Ferenc pápa 2017. november 8-án jóváhagyta azt a dekrétumot, amely elismeri Brenner János vértanúságát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .