Borszentelés Miskolcon

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend évekkel ezelőtt indította el ezt a tradíciót: a János névnaphoz kötődően minden esztendőben hálát adnak Istennek az elmúlt év szőlőterméséért és az abból készült italért, amely az emberi munka gyümölcse.
A borszentelésre a hivatásos borászokon kívül ezúttal is bárki elhozhatta a szentelésre szánt borait. Az idei eseményen többek között ott voltak a lillafüredi István Nádor Borlovagrend, az Európai Borlovagrend, a bogácsi Szent Márton Borlovagrend, valamint a Miskolczi Pincék Asztaltársasága tagjai.
A borszenteléssel egybekötött vasárnapi szentmisét Szalkai Zoltán József, a minorita templom plébánosa mutatta be, aki a liturgia végén megáldotta az oltár elé helyezett borokat. Ezt követően Czupper András, az István Nádor Borlovagrend elnök nagymestere néhány gondolattal megemlékezett a templom egykori plébánosáról, Kartal Ernőről, aki jelentős szerepet vállalt a lillafüredi borlovagrend létrehozásában.
A szentmise zárásaként Kolozsi Balázs és Vihula Mihajlo az alkalomhoz illő szép dallamokkal köszöntötték a jelenlévőket, majd a kijáratnál a borlovagok a megáldott borokból megkínálták az ünnepi esemény résztvevőit.

Szöveg és kép: Fojtán László/Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .