Boldoggá avatják Brenner Jánost

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

 

A két vértanú közül az egyik a magyar Brenner János rába­ket­helyi káplán (született 1931. december 27-én), aki a hit védelmében, az Oltáriszentséget védelmezve halt meg 1957. december 15-én – olvasható a Vatikáni Sajtószolgálat közleményében.
Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, a Vatikáni Rádió munkatársaitól értesült a jó hírről. A roma zarándoklat alkalmából éppen az olaszországi San Da­mia­nóban tartott felfelé a hegyre, amikor elérték telefonon.
„Hatalmas öröm és ajándék ez az egyházmegye számára” – mondta lelkesen a püspök. Elmesélte, hogy Bren­­ner Jánost vértanúságától fogva sokan szentnek tartották. A kommunizmus idején nem lehetett kifejezni ezt, de az emberek szívében ott élt iránta a tisztelet.
Rendkívül tiszta lelkű, lelkes pap volt, akihez vonzódtak, áradtak az emberek. Meggyilkolása reggelén így szólt a plébánia házvezetőnőjéhez, aki a reggelit készítette: „Málcsi néni, olyan gyönyörű ez a nap, átölelném az egész világot.”
A szombathelyi megyéspüspök megerősítette, hogy valószínűleg jövő nyáron, Szombathelyen kerülhet sor a boldoggá avatásra. Ezt követően kimennek majd a vértanúság helyére is, oda, ahol rárontottak Brenner Jánosra és harminckét késszúrással megölték őt. Gyilkosai a magyar kommunisták megrendelésére cselekedtek, ávósok, rendőrök voltak, és sajnos egy-két helyi lakos is akadt közöttük. Egy kis kápolna épült azon a helyen, az erdőszélen.
Brenner János nem politizált, szépen teljesítette a dolgát, végezte papi szolgálatát – mondta el Székely János. – Nagy példakép, erőforrás ő a papok és az egész egyházmegye számára. A legutóbbi papi gyűlésünkön éppen az ő életéről, életszentségéről esett szó.
A főpásztor hangsúlyozta azt is, mekkora öröm, hogy Brenner János testvére, Brenner József megélheti a boldoggá avatást – hárman voltak testvérek, és mindhárman papok lettek.

Forrás: Vatikáni Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .