Bokrétaünnep a Bosnyák téren

Papcsák Ferenc zuglói polgármester emlékeztette az ünnepség résztvevőit arra, hogy a múlt század elején még gyéren lakott környéken élőknek a Rózsák terére kellett elzarándokolniuk, ha katolikus szentmisét szerettek volna hallgatni. Az itteni híveknek először 1902. december 21-én egy lakásban, majd később egy vendéglőből átalakított kis kápolnában mutattak be szentmisét. 1919. április 1-jén az akkori hercegprímás, Csernoch János kijelölt ugyan egy területet a fölépítendő plébánia számára, de a tényleges építkezés csak később kezdődhetett el, egy, az akkori képviselő-testület által kijelölt másik helyen, a mai Bosnyák téren.


A templom alapkövét a mára már boldoggá avatott Meszlényi Zoltán áldotta meg 1941. december 14-én. A háborús években – habár a hívek erejükön felül adakoztak – nem tudták befejezni az építkezést. A félig elkészült templomot Mindszenty József hercegprímás áldotta meg 1946. augusztus 18-án, ugyan­is az épületet a berendezkedő új hatalom vásárcsarnokként akarta hasznosítani.

 

Az elmúlt év szeptemberében kezdődött kivitelezési munkálatokat az önkormányzat, a főegyházmegye és a plébániai közösség összefogásával idén húsvétra szeretnék befejezni, bár a közösség önrészéből még hiányzik tizenkétmillió forint. Az összeget április végéig szándékoznak összegyűjteni.

 

A Rimanóczy Gyula tervei alapján épített háromhajós templom alapterülete 1620 négyzetméter. A háromezer ember befogadására alkalmas épület, a Szent István-bazilika után Budapest második legnagyobb temploma. A szentély falán látható, Páduai Szent Antal életéből vett jelenetet ábrázoló freskó Kontuly Béla festőművész 1959 és 1961 között készült alkotása.

 

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .