„Bízom benned”

A harmadik osztályos kórusiskolások hűségük jeléül Krisztus keresztjét kapták. Az ünnepségen vehették át okleveleiket a váci egyházmegyei kántorképző tanfolyam végzősei is.
A három zenei intézmény apostoli feladatot teljesít a püspöki székhelyen és mindenütt, ahol küldetésük folytán zenei szolgálatot látnak el. A kóruséneklés és a kántori hivatás gyakorlása által Isten sokakat megérintett már. A beöltözési szertartás alatt a székesegyházi kórusok tagjai és a kántorképző növendékei együtt énekeltek.
Köszöntőbeszédében a Váci egyházmegye főpásztora arra kérte a jelenlévőket, nézzenek az ég felé, és a közeledő pünkösdre való tekintettel próbálják meg elképzelni, mit élhettek át az apostolok, miután Jézus fölment a mennybe, és testben eltávozott közülük. Beer Miklós arra irányította a jelenlévők figyelmét, hogy Jézust nem az égben kell keresnünk, hanem embertársainkban kell megtalálnunk. „Legyünk önzetlenek, segítőkészek, és figyeljünk egymásra, lássuk meg a másik ember arcában és életében Krisztust, énekünkkel pedig sugározzuk továbbra is Isten jóságát, szépségét és szeretetét” – buzdított a püspök.
Varga László székesegyházi karnagy, a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti vezetője, a kántorképző igazgatója arra mutatott rá, hogy a beöltözéssel kapott ruhának nem csupán esztétikai értéke van. A szülőkkel összefogva a gyermekeket arra tanítják nevelőik, hogy a fehér öltözettel Jézus ruháját öltik magukra, a kereszttel pedig Jézus keresztjét veszik a szívükre. Ez abban erősíti őket, hogy Krisztussal azonosulva mindig áldozatkészek legyenek a szeretetben.
Beer Miklós a szülők közreműködésével egyenként öltöztette be az énekeseket, és kezet fogva velük külön-külön kérte őket: „Tedd meg, ami tőled telik!” A beöltözők erre azt válaszolták: „Megteszem, ami tőlem telik.” A püspök végül így bátorította őket: „Bízom benned.”

Forrás és fotó: Váci egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .