Bizalom a bencések iránt

A körülmények mégis úgy hozták, hogy a következő tanévtől a Tihanyi Bencés Apátság fogja működtetni a helyi közoktatási intézményt. Az Illyés Gyula Általános és Zeneiskola harminc évvel ezelőtt körzeti iskolaként jött létre, akkor háromszáz diákot fogadott a faluból és a környező településekről. Ma száznegyven tanulója van.Tósoki Imre
polgármester és a képviselő-testület tavaly szembesült azzal a ténnyel, hogy az új közoktatási törvény értelmében az iskola állami fenntartásba kerül. Az új helyzet pedig több nehézséget is okozhat. Az épület ugyanis nemcsak az iskolának biztosít helyet, hanem az önkormányzat működtetésében lévő panziónak, a falugondnokság konyhájának és önkormányzati bérlakásoknak is. S a telekkönyvben nincsenek szétválasztva a helyrajzi számok és a közművek.

A testület megoldást keresett, és úgy döntött, az oktatási intézmény üzemeltetését átadják az egyháznak, ugyanis ebben az esetben az ingatlan az önkormányzat tulajdonában maradhat, és nem kell visszabérelnie.
Megkeresték az érintett pedagógusokat, a mostani és a leendő diákok szüleit, akik támogatták az ötletet. A tantestület kilencvennyolc, a szülők kilencvenkilenc százalékának tetszett a javaslat.

Az apátság vezetői kezdetben elzárkóztak a feladattól, de amikor tudomásukra jutott, hogy szinte mindenki nagy bizalommal van a leendő egyházi fenntartású intézmény iránt, igent mondtak a felkérésre.

Az önkormányzatnál most készítik elő azokat a dokumentumokat, amelyek birtokában az Oktatási Hivatal szakértője megvizsgálja a körülményeket, majd a megyei kormányhivatal teszi meg ugyanezt, és dönt arról, javasolja-e az iskola fenntartócseréjét.
A polgármester és Korzenszky Richárd tihanyi perjel egyetértenek abban, hogy az iskola kapujának a nem vallásos szülők gyermekei előtt is nyitva kell állnia. Ugyanakkor azok számára, akik már az egyházi iskolaként működő intézménybe iratkoznak be, kötelező lesz a hitoktatás, és elvárják tőlük, hogy templomba járjanak. Az iskola biztosítja a más felekezetűek hitoktatását is. Az egyházi fenntartó a tanároktól „csak” annyit kér, hogy elsősorban jó emberek és jó szakemberek legyenek. A perjel személyes, hajdani tapasztalataiból merítve emlékeztet arra a a sötét időszakra, amikor minden pedagógusnak kötelező ideológia szerint kellett tanítani. Jelen esetben ettől senkinek sem kell tartania. Ez a hozzáállás mindenki, de főként a gyerekek érdekeit szolgálja.

Tósoki Imre bízik abban, hogy a bencés szellemiségnek köszönhetően emelkedik az általános iskola iránti érdeklődés, és egyre több Balaton-felvidéki család választja az intézményt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .