Bibliakurzus közgazdászhallgatóknak

Erre a feladatra vállalkozott a Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiuma, amikor féléves bibliakurzust hirdetett meg tagságának. A szakkollégium az egyetem lehetőségein túlmutató, saját képzést is kínál a hallgatóknak, kurzusok keretében. Ezek főként a közgazdaság-tudomány területét érintik, de minden félévben meghirdetnek kitekintő kurzusokat is, hogy az érdeklődők más tudományterületeket is megismerhessenek. A bibliakurzus azzal a céllal indult, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek a bibliakutatás világába.

A kurzus alapvetően tudományos igénnyel közelített a Bibliához, félretéve az elsődleges vallási értelmezést, arra biztatva ezzel a hallgatókat, hogy maguk vonják le következtetéseiket. A kurzus tematikája a Biblia főbb témáin haladt végig: szabadítás, hűség, teremtés, szövetség, várakozás, megváltás… A résztvevők minden alkalomra elolvastak néhány hosszabb bibliai szakaszt és egy harmincnegyven oldalas szakirodalmat, a találkozókon pedig megosztották egymással a témával kapcsolatos gondolataikat, kérdéseiket, észrevételeiket. A félév során tartottak egy kétnapos kurzushétvégét is, a kurzus lezárásaként pedig egy tudományos igényű esszét kellett beadniuk.


Noha a megbeszéléseken mindig az ész oldaláról közelítettek a témához, lépten-nyomon előkerültek olyan kérdések, amelyek már a hit területéhez tartoznak, illetve személyes érintettséghez vezetnek: valóban büntet-e Isten, hogyan tud az egyes ember Istenhez fordulni, honnan jön a rossz, van-e az embernek önállósága… A kurzus résztvevői, bár nem mindannyian rendelkeztek vallásos háttérrel, nyitottan és tisztelettel fordultak egymás és a maguk kérdései felé, nem ijedtek meg a nehéz vagy nem azonnal megválaszolható kérdésektől sem, és engedték, hogy a témák személyes életükhöz is kapcsolódjanak.

Néhány gondolat a kurzus résztvevőitől: „A lényeg, hogy Isten kinyilatkoztat a történelmen keresztül, beleszól annak működésébe: megmentőt küld akár Mózes vagy Jézus személyében. Nem hagyja magára a világot.”

„Örülök, hogy nem maradt ki az egyik teremtéstörténet sem, és hogy négy szemszögből is megismerhetem Jézust. Ez azt jelenti nekem, hogy a szent dolgok mindenféle szubjektív megtapasztalását igaznak tekintették, hogy a történetek együtt, közösségben, egymást kiegészítve alkotnak teljes egészet.”

„Sikerült levetkőznöm azt, hogy a vallás ellen racionalitással érveljek. Már nem hátráltat a hitről való gondolkodásban az, hogy képtelen vagyok elképzelni a tenger kettéválását. Sokkal befogadhatóbbá és érthetőbbé vált számomra a keresztény gondolkodásmód.”

„A dolgozat megírása során rengeteget gondolkodtam Jézus földi életéről, annak jellemzőiről és szakaszairól. Ahogyan a kurzus során, most is sokkal közelebb kerültem ahhoz a felfogáshoz, hogy amit az Úr tőlünk kér, az ténylegesen csak választás kérdése, nem pedig egy olyan küzdelem folytatása vagy egy olyan csata megvívása, amely nem mindenkinek lehetséges, és emiatt sokan elbuknak.”

„Az értelmezéseken túl a legfontosabb számomra a Biblia kérdésgeneráló, bizonyos esetekben válaszadó képessége, mely igazából megtölti tartalommal az ezeréves sorokat.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .