Bibliaismereti vetélkedő az ökumené jegyében

Fotó: Lambert Attila

 

A központi fekvésű Piaristák tere nemcsak a kegyesrendi gimnáziumnak ad helyet, itt található a Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa is. Ennek dísztermében gyűltek össze a város nyugdíjasklubjainak tagjai, hogy szurkoljanak társaiknak a bibliaismereti vetélkedőn, amelyet a keresztény egyházak támogatásával és szakmai vezetésével rendeztek meg, már kilencedik alkalommal.
Az asztaloknál négy csapattag dolgozott együtt: két 7–10. osztályos diák és két nyugdíjas. A Kecskemét különböző városrészeiben működő, illetve szakmák, hobbik és felekezetek szerint szerveződő nyugdíjasklubok – összesen 13 szervezet – hívták meg fiatal barátaikat a vetélkedőre.
Az első ilyen alkalmat a városi nyugdíjasszövetség 2011-ben szervezte, azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a Biblia megismeréséhez. Az első helyezett jutalma egy vándorserleg, amelyet egy évre vihet haza, és három egymást követő győzelem esetén végleg meg is tarthat. Ez eddig az evangélikus nyugdíjasklubnak és a rendőrségi klubnak sikerült. Tavaly első ízben nyerte meg a serleget egy katolikus társaság, méghozzá a Szentcsalád-plébánia csapata.
Idén a téma a János-evangélium volt; a feladatokat a szervező, a Kecskeméti Református Egyházközség állította össze. A zsűriben Lévai Jánosné, a civil és az egyházi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tanácsnok elnökölt. A testület tagjai a történelmi keresztény egyházak kecskeméti közösségeinek lelkipásztorai voltak: katolikus részről Hatházi Róbert, a Szentcsalád-templom plébánosa és Szabó István SchP, valamint Feczák László görögkatolikus parókus; református részről Varga Nándor lelkész, evangélikus részről Hulej Enikő és Kis János.
A vetélkedőt Engert Jakabné alpolgármester nyitotta meg. „Érték és üzenet a Kecskeméten hagyománnyá vált vetélkedő. Generációk találkozása, együttmunkálkodása azzal a könyvvel kapcsolatban, amely életünket meghatározó tanítást hordoz. Mindez az ökumené szellemében történik” – hangsúlyozta az alpolgármester. Ezután Kormányosné Makai Eszter, a nyugdíjas­szövetség vezetőségi tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Kecskeméti Református Általános Iskola hatodik osztályosai adtak rövid műsort.
A vetélkedőt Kuti József református elnök lelkész vezette le. Arra kérte a csapatokat, hogy közösen oldják meg a fel­adatokat, figyeljenek egymás gondolataira. Tíz feladat, könnyebb és nehezebb kérdések hangzottak el, megoldásukhoz a János-evangélium beható ismeretére volt szükség. Két órán át intenzív munkát végeztek a csapatok, a verseny végére láthatóan mindenki elfáradt.
Mindenki nyertes, aki elolvasta a János-evangéliumot – fogalmazott az eredményhirdetéskor Kuti József. A megmérettetés fődíját, a vándorserleget idén a Rendőrségi Nyugdíjasok BKKM Egyesülete vehette át Lévai Jánosné tanácsnoktól.
Polgár Lászlóné, a kecskeméti görögkatolikusok hat éve működő Szofia Nyugdíjasklubjának elnöke kérdésünkre elmondta, megalakulásuk óta minden évben részt vesznek a rendezvényen, amelyet a városi nyugdíjasszövetség az egyházak egyik legszebb programjának tart. „Idén a János-evangélium nehéz feladat elé állított minket, de úgy gondolom, az eredmény minden fáradságot megért. A felkészülés komoly lelki feltöltődést jelentett” – fogalmazott. Csapata Hollik György diakónus, hitoktató segítségével készült a versenyre. Polgár Lászlóné hangsúlyozta: példamutató, hogy csapattársa 83 évesen felvállalta, olyan szemmel tanulmányozza a Bibliát, hogy a megmérettetésen számot kell adnia róla. „Jövőre is jövünk!” – búcsúzott a csapatukat erősítő két hetedikes fiú.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .