Betlehemi jászolok kiállítása a Magyarság Házában

 

Láthatunk itt a betlehemezés népszokását felelevenítő fafaragást, Luca székét, a karácsonyi ünnepkörre jellemző karácsonyfadíszeket, gyertyákat, ajtódíszeket, használati tárgyakat, kínálótálakat, viseleteket. Az alkotók fantáziáját és ötletességét dicséri, hogy volt, aki karácsonyi mesét, éneket dolgozott fel pályamunkájában, vagy éppen növényekből és terményekből formálta meg a Szent Családot, Fernando Botero stílusában.

A népi kézművesség, a kézműves iparművészet és a képzőművészet különböző területeiről érkezett alkotások a hit, a remény, a szeretet, az öröm és a békés karácsony hangulatát keltik a látogatóban, s szebbé, meghittebbé tehetik számára az ünnepi napokat.

A kiállítást megnyitó Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes beszédében VI. Pál pápa egyik karácsonyi áldását idézte, melyet a Szent Péter téren mondott el: „Ó, Isten (…), áldd meg ezeket a jászolokat, melyek majd örömet okoznak a keresztény családoknak. A megtestesülés titkának ezek a képei tartsák meg a szülők és felnőttek hitét, élesszék újjá a gyermekek reménységét, s növeljék mindenkiben a szeretetet!” Úgy legyen!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .