Betlehemek a Vajdahunyad várában

Olaszország a betlehemállítás őshazája, hiszen Assisi Szent Ferenc az 1220-as években élő szereplőkkel jelenítette meg Jézus születését Greccióban. Karácsony környékén szerte Itáliában, templomokban és tereken láthatjuk a Szent Család ábrázolásait. Rómában már hagyomány, hogy az adventi időszakban a világ minden tájáról érkező betlehemekből nyílik kiállítás. 1993-ban hazánkba is érkezett meghívás a „100 jászol” elnevezésű nemzetközi kiállításra. A magyar anyag kiválasztására a Mezőgazdasági Múzeumban most látható kiállítást szervező alapítvány kapott – és kap azóta is – megbízást. Az ottani siker adta az ötletet, hogy nálunk is legyen hasonló tárlat. A kezdeményezés nem előzmény nélkül való: az 1940-es években Schwartz Elemér ciszterci szerzetes, nyelvészprofesszor és néprajzkutató indított betlehemépítő mozgalmat.

 
A százötven alkotó keze munkáját dicsérő kétszázhúsz kiállított tárgyat a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztálya, illetve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértőiből, valamint a budai ciszterci egyházközség képviselőjéből álló bírálóbizottság válogatta. A hivatásos népi iparművészek, mesterek mellett többek között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, különböző fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű emberek, szakiskolai műhelyek, önképzőkörök, fafaragók, fazekasok, keramikusok, szövők, hímzők, foltvarrók, csipkeverők, mézeskalácsosok, vessző-, szalma- és csuhéfonók, textiljáték- készítők, nemezelők, bőrművesek, bútor-, üveg- és ikonfestők, illetve tűzzománcozók munkái láthatók a tárlaton.

Az alapítvány háromnyelvű, reprezentatív színes fotóalbumban mutatja be a kiállítás anyagát, mely a helyszínen megvásárolható.

Fotó: Bókay

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .