Bencés lelki központ

– A rendszerváltás után Pannonhalmán, Győrben és szétszóratásban élő rendtársaink úgy döntöttek, hogy próbáljuk meg erőnk szerint volt házainkat (monostorainkat) fokozatosan újra benépesíteni. Ez azonban természetesen nem megy egyik napról a másikra. Tihany és Bakonybél 1950-ig apátságok voltak, és Pannonhalmához tartoztak. A rendszerváltás után mindkettő Pannonhalmától függő perjelség lett, s felvehettek növendékeket. Többen jöttek Tihanyba más bencés házakból is, s volt, aki világi papként kérte felvételét és köteleződött el a szerzetességben. Majd két fiatal testvérünk örökfogadalmat tett, akiket nemrég diakónussá szenteltem. Nemsokára csatlakozik a közösséghez még egy rendtársunk, s egy újabb fiatal jelölt belépése is várható. A két diakónust előbb-utóbb pappá szentelhetem, s így ők a tihanyi monostorban és a környék lelkipásztori munkájában, a hitoktatásban is részt tudnak majd venni. A tihanyi monostor tehát az elmúlt tizenöt-húsz év során létszámában megerősödött, s mára dinamikus, reményteljes nyolcfős közösséggé fejlődött, amely gazdaságilag is fenn tudja majd tartani magát. Ez lehetővé teszi, hogy a perjelség önállósodásának folyamatát felgyorsítsuk. Én személy szerint is támogatom abban, hogy önálló legyen.

– Az önállósodás révén Tihany ismét apátsági rangra emelkedhet?

– Most egyelőre csak a konventuális, az önálló perjelség megteremtése a cél. Tihany eddig Pannonhalmától függő volt: minden rendtag, aki itt él, jogilag és gazdaságilag a pannonhalmi közösséghez tartozott. Ezután a magyar bencés kongregációhoz tartozó önálló közösség lesz. Ez 2012 második félévére várható. Ehhez az egész közösség, az általános káptalan (a bencés kongregáció legfelsőbb törvényhozó szerve) közös döntésére, egyetértésére van szükség. –Mennyire jellemző a fiatalok elköteleződése a magyarországi bencések körében? Többen jelentkeznek szerzetesnek, mint korábban?

– A két fiatal tihanyi testvér néhány éve lépett be a közösségbe, s mint említettem, most van egy újabb jelölt, akinek ez a szándéka. Pannonhalmának is van hat fiatalja: egy Rómában tanul, három Budapesten, ketten Pannonhalmán.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .