Béketalálkozó Szarajevóban

Jelen volt többek között Andrea Riccardi nemzetközi kooperációért és integrációért felelős olasz miniszter, a Sant’Egidio közösség alapítója, Irinej szerb ortodox pátriárka, Vinko Puljic szarajevói érsek, Roger Etchegaray bíboros, Paul Poupard bíboros, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Mario Monti olasz miniszterelnök, Israel Singer amerikai rabbi, I. Aram örmény katholikosz-pátriárka, Kurt Koch bíboros és Kirill moszkvai pátriárka is.


A találkozón részt vett továbbá valamennyi vallás és egyház számos egyéb magas rangú képviselője is szerte a világból – muszlimok, buddhisták, keresztények egyaránt.

XVI. Benedek pápa szeptember 9-én fogadta a találkozó szervezőit, Riccardi professzorral az élen. Másnap üdvözletét küldte a résztvevőknek, s elismerését fejezte ki a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért.

XVI. Benedek üzenetében arra szólította fel a különféle vallások képviselőit, hogy hozzák létre a „vallások szövetségét” a békéért és az igazságosságért. Mint írta, a békét ma sok országban háború, terrorizmus és erőszak veszélyezteti. Szarajevó azért is alkalmas helyszín a béketalálkozó megrendezésére, mert 1914-ben itt történt az a merénylet, amely az I. világháború kirobbanásához vezetett, így a város Európa XX. századi szenvedéseinek szimbólumává vált.

Puljic érsek Szarajevó városában a különféle emberek együttélésének példáját látja. Szerinte a mostani találkozó a remény jele egy régió újjászületésére, amely sok szenvedést élt meg. Szarajevó ostroma 1992. április 5-én kezdődött, és 1996. február 29-én ért véget, s a maga 1425 napjával a múlt század leghosszabb ostroma volt, amelyben közel tizenkétezer ember, köztük ezerhatszáz gyermek halt meg.

Rosdy

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .