Begyógyítani a XX. század sebeit

Az akkori polgárháborús helyzetben a katonai junta néhány év alatt körülbelül harmincezer embert, baloldali gerillát és ártatlan civilt gyilkolt meg. Kettőnknek a nyomornegyedben sem a juntával, sem a gerillákkal nem volt kapcsolatunk. Helyzetünk azonban az akkori általános információhiány és a tudatos dezinformálás közepette az egyházon belül is félreérthető volt.

Egyik világi munkatársunkkal amiatt szűnt meg a kapcsolatunk, mert csatlakozott a gerillákhoz. Miután őt háromnegyed évvel később a junta katonái elfogták és kivallatták, megtudták tőle, hogy korábban kapcsolatban állt velünk. Feltételezve, hogy közünk van a gerillákhoz, bennünket is letartóztattak. Ötnapi vallatás után a kihallgatást vezető tiszt ezzel bocsátott el bennünket: »Atyák, maguknak semmi bűnük nem volt. Gondoskodni fogok róla, hogy visszatérhessenek a szegénynegyedbe. « Számunkra megmagyarázhatatlan okokból ennek ellenére további öt hónapon keresztül összekötött kézzel és bekötött szemmel tartottak fogva bennünket.


Azzal kapcsolatban nem tudok állást foglalni, hogy milyen szerepet játszott ezekben az eseményekben Bergoglio tartományfőnök.

Szabadulásunk után elhagytam Argentínát. Csak több évvel később volt lehetőségünk arra, hogy Bergoglióval, akit időközben Buenos Aires érsekévé neveztek ki, megbeszéljük az eseményeket. Ezt követően közösen mutattunk be nyilvános szentmisét, és ünnepélyesen megöleltük egymást. A történtekkel kiengesztelődtem, és a magam részéről az ügyet lezártam.

Ferenc pápa szolgálatára kívánom Isten gazdag áldását!”

Jálics Ferenc azóta Németországban él. Ott indította el a lelkigyakorlatoknak egy meghatározó új iskoláját, amely jelentős hatást fejtett ki mind Európában, mind az amerikai földrészen. Az argentin püspökök, élükön Bergoglióval, a mai Ferenc pápával, közös nyilatkozatban kértek bocsánatot az egyház mindazon hibáiért, amelyeket akkor követtek el, amikor képtelenek voltak megvédeni az üldözötteket a junta alatt. Bergoglio személy szerint élesen elítélte az emberi jogok megsértését a diktatúra idején, mindkét oldalt bírálva.

Hisszük, hogy a XX. század mindezen sebei be tudnak gyógyulni, a kiengesztelődés megvalósulhat, ha engedjük, hogy Jézusnak az evangéliumokban elénk táruló életútja inspiráljon bennünket.

2013. március 15.
Magyar Jezsuita Rendtartomány

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .