Bátran megvallani hitünket

A Szent István-bazilika előtt zsúfolásig megtelt a tér. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek volt, koncelebrált Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Jakubinyi György érsek, Augustine Ukwuoma nigériai püspök, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A szentmisén részt vett III. Theophilos jeruzsálemi pátriárka, Hilarion ortodox püspök és Arsenios Kardamakis, Ausztria görög ortodox metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája is. A protestáns egyházak képviseletében jelen volt Szebik Imre, Lackner Pál és Steinbach József püspök.

A bíboros köszöntő szavai után megáldotta az ország kenyerét, amelyet két, népviseletbe öltözött fiatal vitt az oltár elé.

A szentmise után indult a hagyományos Szent Jobb-körmenet. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, e mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello és a püspöki konferencia tagjai. Ezután következtek a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai.

A szentmisén megjelent Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Darák Péter, a Kúria elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, a főváros V. kerületének polgármestere, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Réthelyi Miklós volt miniszter, illetve Mádl Ferencné, a néhai köztársasági elnök özvegye és Antall Józsefné, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök özvegye.

A szertartáson részt vett Hölvényi György egyházügyi államtitkár és több más közéleti személyiség, közöttük Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Lenkovics Barnabás alkotmánybíró, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint Habsburg György, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája és Habsburg Mihály főherceg.

Fotó: Kissimon

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .