„Bátorító kezdet”

A vegyes bizottság az 1997. június 20-án Magyarország és az Apostoli Szentszék által kötött és 1999-ben ratifikált szerződés betartását ellenőrzi. Vatikáni részről Juliusz Janusz, a kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a vezetője.

Semjén Zsolt a találkozón elmondta: az előző kormány jogsértő módon nem tartotta be a Szentszék és Magyarország közötti szerződést – ezt az Állami Számvevőszék is megállapította. Az így felhalmozódott tartozást a jelenlegi kormány kifizeti az egyházi intézményeknek (iskoláknak, egészségügyi és szociális intézményeknek), valamint úgy akarja átalakítani a törvényeket, hogy megfeleljenek az egyenlő finanszírozás elvének: a közfeladatot ellátó egyházi intézmények ugyanakkora támogatást kapjanak, mint a hasonló funkciójú állami és önkormányzati intézmények.

Erdő Péter szerint a mostani találkozó egy folyamat újraindítását jelentette. Leszögezte: egyházi részről természetesen figyelembe veszik az ország helyzetét, szolidárisak a társadalom egészével.

Az apostoli nuncius megelégedéssel állapította meg: „Áttekintettük azt, ami eddig elmaradt, és örülünk, hogy bizalommal tekinthetünk a további munka elé.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..