Bátor követői a szeretetnek

Fotó: Merényi Zita

 

Huszadik alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet Rózsája díjat. A kitüntetést Erős Klára, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese, valamint Marie-Rose Pauwels és John Van Mieghem, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon belga támogatói vehették át Veres András püspöktől, az MKPK elnökétől november 19-én a Nemzeti Színházban.

Az MKPK a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat kezdeményezésére Szent Erzsébet Rózsája elnevezéssel 1999 decemberében alapított díjat „az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére és a díjazott személyes példájának felmutatására”. A kitüntetésre javasoltak közül idén Székely János szombathelyi megyéspüspök ajánlása alapján Erős Klárát, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesét, valamit Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója javaslata alapján Marie-Rose Pauwelst és John Van Mieghemet, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatóit választották ki a testület tagjai.
A jubileumi díjátadón jelen volt többek között Michael August Blume apostoli nuncius, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az MKPK számos tagja, az állami élet képviselői, köztük Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a diplomáciai testületek tagjai.
Köszöntőjében Herczegh Anita úgy fogalmazott: a Szent Erzsébet Rózsája díjjal az MKPK „két évtizede azokat állítja elénk példaképnek, akik a hétköznapokban csendben, elismerést nem várva, örömmel végzik a szolgáló szeretet munkáját. Akik mindig megtalálják a rájuk várakozókat, és el is indulnak arra, amerről a hívást hallják.”
Beszélt arról, hogy a szolgáló szeretet mindig személyes indíttatású. Szent Erzsébet elküldhette volna az adományokat a szolgálóival, de fontosnak tartotta, hogy személyesen menjen el a rászorulókhoz, hogy jelen legyen számukra. Ferenc pápa azt mondja, hogy a jó pásztor nyájszagú, a szolgáló szeretet pedig, hasonló módon, mindig kenyérszagú. Herczegh Anita szerint Szent Erzsébet nem csak az Egyház számára érték. Lassan nyolcszáz éve hirdeti mind­annyi­unknak az emberiesség győzelmét az önzés, a tehetetlenség és a nemtörődömség fölött.
Veres András püspök, az MKPK elnöke a díj átadásán elmondta, Szent Erzsébetben a tökéletes emberi szeretet példáját láthatjuk: az ajándékozó, odaadó és a teljesen odaadott szeretet példaképét. – A ma ünnepelt szent nem csak bizonyos időre, hanem örökre, teljesen odaadta magát a szeretetben. Szent Erzsébet ismerte Isten szeretetét, és ezzel a szeretettel akarta szeretni mindazokat, akikkel találkozott: a nélkülözőket éppúgy, mint a férjét – mutatott rá a győri megyéspüspök. – Legyünk bátor követői a szeretetnek, amit Szent Erzsébet mutat meg nekünk, mert semmire sincs nagyobb szükség a mai világban, mint a szeretetre – tette hozzá az MKPK elnöke.
Erdő Péter bíboros, prímás levélben köszöntötte az est résztvevőit. Üzenetét segédpüspöke, Mohos Gábor olvasta fel. Az esztergom-budapesti érsek azt írta: Szent Erzsébet tanúságtétele a maga korában megrázta az egész keresztény világot, mivel magáévá tette Jézus Krisztus nagyszerű programját, és kiüresítette önmagát. Erdő Péter szerint a rózsacsoda rámutat arra, hogy a jó szívvel adott anyagi segítség, a másokért végzett szolgálat átlényegül, magasabb szintre emelkedik, a legtisztább és örökre megmaradó erény, a szeretet kifejezésévé válik. A Szent Erzsébet Rózsája díj erről az örök szeretetről tesz tanúságot.
Erős Klára több mint húsz éve a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntes munkatársa, kezdetben Szentgotthárdon dolgozott. Tizen­egy évvel ezelőtt alapította meg a körmendi plébániai karitászcsoportot. A város mellett a környező öt település rászorulóit is ellátják munkatársaival, akik jól ismerik a helyi családokat, az időseket és a szükséget szenvedőket. Segített megalapítani a csákánydoroszlói és a nádasdi plébániai karitászt is, így naponta negyven-ötven családnak tudnak támogatást nyújtani.
Tevékenyen részt vesz a helyi karitászcsoport rendezvényeinek, zarándoklatainak szervezésében és lebonyolításában, az adományok felkutatásában és a rászorulókhoz való eljuttatásában. A 2017-ben elindult cigány­pasz­to­rá­ciós programok létrejöttében is kiemelkedő szerepe volt. A tavalyi évtől közreműködik a körmendi család- és karrierpont munkájában. Különösen nagy odafigyeléssel támogatja az időseket és a betegeket.
Erős Klára, aki „kedves felebarátainak” szólította a résztvevőket, Isten és segítői, támogatói mellett azoknak a nehéz sorsú embertársainak is köszönetet mondott, akik hajlandók voltak elfogadni az ő és munkatársai által nyújtott segítséget.
Marie-Rose Pauwels közel 32 éve elkötelezett támogatója és önkéntese az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonnak, amely a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik. Marie-Rose a Technisch Instituut Sint-Carolus (Sint-Niklaas, Belgium) tanáraként 1987 óta minden év tavaszán húsz-huszonöt fős diákcsoporttal látogatott el az otthonba, kéthetes szakmai gyakorlatra. Jelenlétük eredményeként minden gondozottnak kétszer annyi törődés és szeretet jutott. Munkáját az otthonban élő fiatalok érdekeinek rendelte alá, nem csak a Magyarországon töltött két hétben, hanem egész évben.
Adománygyűjtő tevékenysége is példaértékű: évente kétszer küld kamionnyi adományt az otthon lakóinak. Emellett alternatív szülői hálózatot szervezett Belgiumban azoknak az intézményben élő fiataloknak a támogatásra, akiknek nincsenek szülői, hozzátartozói kapcsolataik.
Marie-Rose 2017 októberéig a genti Hogent Egyetem Főiskolai Kara Ortopedagógiai Szakának tanáraként tevékenykedett. Az otthon és a főiskola között is együttműködést alakított ki: a hallgatók több hónapos szakmai gyakorlatot töltenek Ipolytölgyesen. Két gyermeke és egy unokája mellett itt még százötvenen várják, akik mind különleges helyet foglalnak el a szívében.
Marie-Rose Pauwels a kitüntetés átvételekor magyarul mondott beszédet. Úgy fogalmazott: számára olyan ezt a díjat megkapni, mint az ipolytölgyesi gyermekek szívdobbanását hallani. A gyermekek és a dolgozók már az első alkalommal is tárt karokkal fogadták, és olyan különleges helyet foglalnak el a szívében, mint a családtagok vagy a lelki társak.
John Van Mieghem katolikus családban nevelkedett, két gyermeke és öt unokája van. Felesége elvesztése óta sokféle önkéntes munkában vesz részt szerte a világban. Marie-Rose-zal együtt dolgozva a Technisch Instituut Sint-Carolus tanáraként 1987-től kezdve minden év tavaszán ellátogatott az ipolytölgyesi otthonba a szakmai gyakorlatra érkező diákcsoporttal. Nyugdíjba vonulása óta évente legalább kétszer visszajár Ipolytölgyesre, és szponzorokat toboroz, akik segítenek az otthon tárgyi feltételeinek javításában.
A Szent Erzsébet Otthon harmincéves jubileumára egy könyv jelent meg a kezdeményezésére. A kiadvány angol nyelvű változata elvitte az intézmény hírét a határainkon túlra is. Neki is köszönhető, hogy az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon nemzetközileg is ismert lett. Több mint harminc éve végzett munkája, elkötelezettsége az otthonban élő közösség számára felbecsülhetetlen.
John Van Mieghem saját versét is felolvasta a díjátadón. Az utolsó sor így szól: „Szent Erzsébet és én értjük egymást.” A kitüntetett szerint az értelmi sérültek és a művészek egyaránt többet tudnak a világról, mint bárki más. Valami csodálatos mondanivalójuk van számunkra ezeknek az angyaloknak.

 

* * *

A Szent Erzsébet Rózsája díj egy 95 milliméter átmérőjű bronzérem, amely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat olvasható: „Szent Erzsébet Rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”. A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása.
A kitüntetettek – immár hagyományosan – több kiegészítő díjban is részesültek. God­zsák Zoltánné rózsatermelő jóvoltából átvehettek egy-egy rózsatövet Márk Gergely rózsanemesítő 2000-ben, Rómában aranyéremmel jutalmazott, Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajtájából. Szász Krisztián pékmester egy díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyérrel, Hermann István, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének szakosztályvezetője pedig a Szent Erzsébet Rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedett a díjazottaknak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabbak lettek a kitüntetettek, a Magyar Katolikus Rádió pedig könyv- és CD-válogatással ajándékozta meg a díjazottakat. A Szent Erzsébet Rózsája díj átadását évente Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kap­csolódóan tartják meg, kulturális rendezvény keretében.
Az ünnepségen adták át a püspöki konferencia által a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében meghirdetett vers- és novellaíró pályázat díjait. Összesen 141 gyermek és 25 év alatti fiatal vállalkozott arra, hogy a szépirodalom eszközeivel bemutassa Árpád-házi Szent Erzsébet életét, tetteit, csodáit.
Három korcsoportban az öt legjobbat választotta ki a szakmai zsűri. A díjakat Udvardy György veszprémi érsektől, az MKPK alelnökétől és Ternyák Csaba egri érsektől, az MKPK Oktatási Bizottságának elnökétől vehették át a fiatalok és a gyerekek.

Díjazottak:
Versek
10–14 éves korosztály
1. helyezett: Mészáros Regő (Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Budapest, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)
15–18 éves korosztály
1. helyezett: Lajkó Bianka (Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged, Szeged-Csanádi Egyházmegye)
18–25 éves korosztály
1. helyezett: Gál Csilla (Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Sátor­aljaújhely, Miskolci Egyházmegye)
Novellák
10–14 éves korosztály
1. helyezett: Dudás Vanessza (Szent István Római Katolikus Általános Iskola, Pápa, Veszprémi Főegyházmegye)
15–18 éves korosztály
1. helyezett: Ágoston Róza Mária (Egyetemi Katolikus Gimnázium, Budapest, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)
Az első helyezést elért pályaműveket a Nemzeti Színház színészei olvasták fel, akik más produkciókkal is színesítették a gála programját. Vid­nyánszky Attilának, a színház vezérigazgatójának vendéglátó szívességéért, valamint a keresztény kultúra továbbadásában végzett kiemelkedő munkájáért az MKPK nevében Veres András elismerő oklevelet és Szent Erzsébet Rózsája emlékplakettet adott át.

Az ünnepségen ezúttal a bakonyszücsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona számára gyűjtöttek adományokat.
A Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona hálásan köszöni a nagylelkű támogatást!

(Számlaszám: MKPK Titkársága CIB Bank Zrt. 11100104-90012347-10000001)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .