Barátok ünnepei

Idén jelenik meg az a reprezentatív album, amely – tárgyleírásokkal kísérve – a templomban és a rendházban található műkincseket mutatja be. Az épületről és az alsóvárosi ferencesek történetéről egy ismeretterjesztő képes füzet lát napvilágot. Ez a korábbi, hasonló jellegű kiadványoknál átfogóbb képet ad majd e késő gótikus műemlékről, és magában foglalja a legújabb kutatások eredményeit is. A reneszánsz év kapcsán számtalan érdekes részlet, tények és feltevések sora merült fel a templom építéstörténetével kapcsolatban, több szempontból is felülírva a korábbi megállapításokat. Eszerint például a hajó fölé boruló (ál)háló- és a szentély csillagboltozata Mátyás kori reneszánsz mestereknek a korábbi stílust visszaidéző „neogótikus” munkája. (Az 1990-es években történt mindenre kiterjedő feltárások, falkutatások és felújítási munkák során a régészek „gót-reneszánsz” kőkeretes ablakokat is találtak a kolostorban.)

A sekrestyéhez vezető folyosón található kiállítási tablókat felújítva és újakkal kiegészítve szeretnék bemutatni a szegedi ferencesek egykori és mai életét. De Fr. Kiss Didák tervei között szerepel az is, hogy nyáron (hagyományteremtő szándékkal) komolyzenei hangversenyeket szerveznek, melyek helyszíne az akár ezer-ezerötszáz ember befogadására is alkalmas, kvadrum övezte védett kert lenne. Az ugyancsak középkori eredetű gyöngyösi ferences rendház gvardiánja, Kárpáti Kázmér OFM az év eseményeiről szólva kiemelte a fiatalok hivatásgondozása szempontjából is fontos január végi zarándoklatot, amelynek végcélja Szent Ferenc városa, Assisi lesz. Május 29-30-án kerül sor Gyöngyösön a fesztiválhangulatot ígérő ferences napokra. A meghívott előadók között szerepel Böjte Csaba OFM, Kalocsai Mária népdalénekes, Kátai Zoltán históriás énekmondó és Róka Szabolcs zenepedagógus, kobzosművész. Az érdeklődők bejárhatják a templomot és a rendházat, megnézhetik a szerzetesek celláit, a XVI. századtól folyamatosan működő könyvtárat, a harangtornyot és a kriptát, ahol feltételezhetően Vak Bottyán, a háromszáz évvel ezelőtt elhunyt kuruc generális is nyugszik. Szeptember 26-án és 27-én, Fájdalmas Szűzanya búcsúján idén is megtartják a körmeneti (hordozható) Mária-szobrok országos találkozóját, amelyre a Kárpát-medence minden szegletéből várják a hívőket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .