Baráti körben

„A misszió nem más, mint a hit túlcsordulása, melynek előfeltétele hitünk gyakorlása, a hiteles keresztény élet” – fogalmazza meg célkitűzésük. Ehhez nyújtanak segítséget azok a negyedévente tartott összejövetelek, melyeken az időszerű kérdéseket és tapasztalatokat beszélik meg a baráti kör tagjai. Bár még csak kevesen vannak, azt szeretnék, ha minden helyőrség és alakulat legalább egy fővel képviseltetné magát ezeken a találkozókon.

A legutóbbi alkalmon – mely az új pápa megválasztása után néhány nappal volt – Bíró László tábori püspök XVI. Benedeknek a kuriális bíborosok előtt elmondott december 21-i beszéde alapján tért ki néhány olyan szempontra, amelyek mindenki számára megfontolásra és átelmélkedésre érdemesek.

A szentatya e szellemi végrendeletének is tekinthető beszédében utalt arra, hogy milyen lényeges szerepet játszik a család a hit átadása szempontjából. A házasságon alapuló család idősebb, mint az állam, ezért a házasságot nem kitalálni kell, hanem vissza kell találni hozzá. Megfelel-e az ember természetének az elköteleződés? Ellentétes-e az életre szóló elköteleződés a szabadsággal? A pápa szerint az ember akkor találja meg önmagát, ha képes odaajándékozni. A katona két fronton is eleget tesz ennek a hivatásnak: egyrészt a családjában, másrészt mindennapi munkájának gyakorlása során.

XVI. Benedek beszédének másik kulcsfogalma a párbeszéd volt. A honvédségnél is felmerül ez a kérdés. A vallásos katonának az egyház gazdag tapasztalatára épülő öntudattal kell a társadalom felé fordulnia, hiszen az ideológiák jönnek-mennek, a vallási igazságok azonban maradnak. A párbeszéd a külföldi szolgálatnál is nagy szerepet kap a más vallásúakkal való találkozások során.

Az összejövetel végén a csapatlátogatások tapasztalatait beszélték meg. Az Együtt és egymásért a szolgálatban elnevezésű kezdeményezés keretében minden alakulatot meglátogatnak a tábori lelkészségek képviselői. Volt olyan egység, ahol valamiféle hittérítésre számítottak a katonák, és kellemesen csalódtak, amikor azt tapasztalták, hogy szó sincs ilyesmiről. A jelenlévők azt is elmondták, hogy az új pápa megválasztása miatt azokat is foglalkoztatja az egyház jövője, akik látszólag nem érdeklődnek a hit dolgai iránt.

A Szentendrén nemrég felszentelt imatermet rendszeresen látogatják a katonák. Nemcsak a közös programok alkalmával használják az új helyiséget. Többen nap közben is betérnek, akár csak öt perc csend erejéig.

Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred Logisztikai Zászlóaljának parancsnoka arról számolt be, hogy Veszprémben – egyedülálló módon – van tábori lelkész és helyőrségi templom is. Mindkettő fontos szerepet tölt be az egység életében. Hennel Sándor őrnagy, a koronaőrség parancsnokhelyettese elmondta, hogy náluk a szolgálat áldással indul, ami egy olyan, szakrális feladatot ellátó egységnél, mint a koronaőrség, nagyon fontos. Itt sok fiatal katona van az állományban, akiket csak azzal lehet megszólítani, ami közvetlenül érdekli őket. Éppen ezért szerepel terveik között egy filmklub megszervezése.

„Mindnyájunk hivatása: esélyt adni a velünk együtt szolgálóknak, hogy az Isten iránti érzék kibontakozhasson, felszínre kerülhessen, tudatosodjon és elmélyüljön” – olvashatjuk a baráti kör programjában. Ennek megerősítésére is alkalmas volt ez a találkozó.

Fotó: Baranyai Béla

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .