A bakonybéli monostor felújítása és turisztikai fejlesztése

A projekt Magyarország Kormányának döntése nyomán 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A fejlesztés első ütemében megvalósítani tervezett építési, generálkivitelezői munkálatokat – a közbeszerzési eljárás nyerteseként – a Pesti Építő Zrt. végezheti.
A millenniumi projekt fő célkitűzése a bencés szellemiséghez igazodó és a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi, élményalapú vallási és zarándok­turisztikai attrakció kialakítása a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor szakrális tereinek, turisztikai és szolgáltató épületeinek, közösségi tereinek, valamint Bakonybél község központi terének megújításával. A vallási és turisztikai szolgáltatások hatékonyabb ellátása érdekében a fejlesztés keretében megújítják, illetve bővítik a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorhoz tartozó épületeket.
A projektelemek komplex, egymás hatását erősítő egységet alkotnak, így a meglévő békés, természetközeli közeg megtartásával egyedi kivitelű, innovatív turisztikai, kulturális és vallási tematikájú látogató­központ jön létre Bakonybélben. Fogadóteret, ajándékboltot és kávézót, kóstolóteret, fedett közösségi teret, látványműhelyeket és hozzájuk tartozó foglalkoztatóteret, gyógynövényszárító padlást és bemutatóhelyet alakítanak ki, valamint egy, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor ezer évét bemutató kiállítási egységet és vetítőtermet hoznak létre. Lesz zarándok- és turistaudvar a látogatók fogadására, remetelak egyszemélyes cellákkal, közösségi ház, valamint parkoló is, és a templomban idegenvezetést is biztosítanak. E szolgáltatások egy része jelenleg is rendelkezésre áll, de a munkálatok befejezése után megújulva és kibővülve várják majd az érdeklődőket. Az épületek energiaellátását napelemes rendszer és karsztvizes hőszivattyú is segíti majd.
A január 18-án aláírt kivitelezői szerződés a projekt első ütemének megvalósítására vonatkozik, amelynek keretében megújul a Szent Mauríciusz és vértanútársai-templom belső tere. Restaurálják az épület barokk berendezését, a templom új padozatot kap, és zöldenergiás padlófűtést, valamint energiatakarékos világítási rendszert alakítanak ki. A meglévő fogadóépület helyiségeinek átstrukturálásával és bővítésével, valamint a közlekedés megújításával az idelátogató tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhet majd a monostor és a környék termékeivel, a monostor udvarára belépve pedig könnyebben elérhetővé válnak az új és megújuló attrakciók, mint például a gyógynövényszárító padlás, a kóstolótér, az ajándékbolt és a kávézó. Felújítják az épületek által közrefogott zarándok- és turista­udvart is, tetővel, díszkapukkal és kellemes környezettel teszik színvonalasabbá a vendég­fogadást. A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló, bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épület­szárnyban várják majd a látogatókat, s ezentúl látványműhelyként funkcionálnak.
A kibővített magtárépületben kap helyet a monostor ezeréves történetét bemutató, innovatív elemeket is felvonultató új kiállítási egység. A tárlat átfogó képet nyújt a millenniumát ünneplő bakony­béli bencés monostor és környezete múltjáról, illetve bemutatja a most is itt élő közösséget. A kiállításon tablók, egyedi épített installációk, érintőképernyős terminálok, műtárgyak és vetítés segítségével elevenedik meg a bakonybéli szerzetesi élet, a monostor történelme. A látogatóközpont szomszédságában a monostor energiatakarékos és fenntartható ellátását biztosító „energia­fészer” létesül, és a látogatók számára fedett parkoló épül.
A munkálatok tervezett ütemezése szerint a megújult templom 2018 júliusában nyitja meg kapuit, az új kiállítás és a látványműhelyek pedig 2018 októberétől lesznek látogathatók.
Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .