Bajor karácsonyfa a Vatikánban

Waldmünchen a cseh határ mellett fekszik. Ott, ahol egykor a vasfüggöny kettéosztotta Európát. A városka lakói nagyon büszkék arra, hogy ők adhatják a Vatikán számára a karácsonyfát. Alois Frank (a képen jobbra), a Trenck Fesztivál Egyesület elnöke így fogalmazott: a határok megnyitását követően egyszerre Európa közepén találtuk magunkat. Most pedig Európa középpontjából visszük a karácsonyfát a kereszténység középpontjába.

 

Waldmünchent már másodszor érte ez a megtiszteltetés: 1984-ben Joseph Ratzinger bíboros is támogatta felajánlásukat. Az egyesület eredetileg 2014-ben, pontosan harminc évvel az első ilyen alkalom után szeretett volna ismét fenyőfát küldeni a Szent Péter térre. A Vatikán azonban úgy döntött: 2013 lesz Waldmünchen éve.


 

A Szent Péter téren 1982 óta állítanak karácsonyfát. A fenyőt minden évben más nemzet ajándékozza a pápának. A kezdeményezést II. János Pál pápa indította el. Két évvel ezelőtt például a munkácsi görögkatolikus egyházmegyéből, Tiszabogdányból érkezett a fa az Örök Városba.

 

A waldmüncheniek a fenyőtől december 2-án búcsúztak el, ezután a fa napokig úton volt a Vatikánba. A karácsonyfát az ünnepeket követően olyan szervezetek kapják meg, amelyek a faanyagot jótékonysági célra használják fel: gyermekjátékokat faragnak belőle.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .