Az Úr mindenütt jelen van

A liturgia előtt Németh Éva büntetés-végrehajtási ezredes, főtanácsos parancsnok köszöntötte a jelenlévőket, és örömének adott hangot, hogy Márfi Gyula ismét fölkereste a fogvatartottakat. Az érsek minden látogatása fontos esemény a börtön életében – fogalmazott.
A szentmise homíliájában Márfi Gyula hangsúlyozta az imádság, az Istennel folytatott mindennapos csendes beszélgetés jelentőségét. A szabad embernek nehezebb a dolga, ha elcsendesedésre vágyik, a fogvatartottaknak több lehetőségük adódik erre. Figyeljünk tehát Isten szavára, válaszaira – hangsúlyozta a nyugalmazott érsek. – Az Úr mindenütt jelen van, a Szentírásban, a liturgiában, a hitoktatásban, a lelki olvasmányokban, szól hozzánk a lelkiismeretünkön és akár a teremtett világon keresztül is. Fontos tehát a csend és az idő. Isten mindenhol érezteti a jelenlétét és a szeretetét, a büntetés-végrehajtási intézetben is. Egy további, lényeges feladatunk a mindennapi hálaadás, még a börtön falai között is. Hálát adhatunk egy jó beszélgetésért, egy lelki társért, akivel megoszthatjuk a gondolatainkat, vagy akár egy nyugodt éjszakáért is – mondta Márfi érsek. A szentmiseáldozat bemutatásánál Zsebe Attila börtönlelkész, állandó diakónus és Lendvai-Frikkel Attila akolitus volt a nyugalmazott érsek segítségére. A zenei szolgálatot a Spiritusz együttes látta el.
A szentmise után Márfi Gyula bemutatta Alapvető hittan című könyvét. A jelenlévők kaptak is a kötetből egy-egy saját példányt, hogy a börtönben is tovább bővíthessék ismereteiket a katolikus hit alapjairól.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .