Az Úr hívására felelt

 

 
  

Erdő Péter bíboros bibliai idézettel és köszönő szavakkal

búcsúzott a volt köztársasági elnöktől a Sándor-palotánál

Így őrizheti meg a nemzet a 2000-től 2005-ig volt államfő emlékezetét, aki május 29-én, húsvét hatodik vasárnapján, nyolcvanévesen fejezte be földi pályafutását. Szembesülhetett a vasárnapi evangélium krisztusi ígéretének igazságával: „Én élek, és ti is élni fogtok. Azon a napon megtudjátok, hogy én Atyámban vagyok, ti pedig énbennem, és én tibennetek.”

Köztársasági elnöki tevékenységét II. János Pál pápánál tett látogatásával kezdte, és XVI. Benedek pápánál tett búcsúlátogatásával fejezte be. A magánbeszélgetésen XVI. Benedek és Mádl Ferenc „többek között Európa keresztény értékeiről, a földrész keresztény örökségéről, a pluralista demokrácia, az emberi jogok, az erkölcsi értékek kérdéséről cserélt eszmét” németül.

2001-ben, A magyar kereszténység ezer éve című vatikáni kiállítás megnyitóján hitvallást tett a magyarság európai elkötelezettségéről és saját törekvéseiről is: „Szent István nem csupán vezette korának emberét, de megtartó hitet, alkotó feladatot is adott az utána jövő, kitartó nemzedékek hosszú sorának. Megértette a kereszténység hivatását, és meg tudta értetni azt az egész magyarsággal. Mi is megértettük. Ezer éve már, hogy a templom tornya vezet minket haza a messzi távolból. De Európa keresztény népei is utat vétenének, ha félezer éve nem kondulnának meg minden délben a megmaradásért imára hívó harangok. És amint összenőtt a tájjal a templomtorony, a déli napsütés a harangszóval, úgy vált a magyar állam is a keresztény Európa történetének szerves részévé.”

A bándi harangok és a déli harangszó imára szólító szavával búcsúzunk Mádl Ferenctől.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .