Az UNESCO is támogatja a jubileumi programokat

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szent Márton Programirodája és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete által közösen szervezett rendezvényen köszöntőt mondott Puskás Tivadar szombathelyi polgármester. Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője a Szombathelyi egyházmegye portáljának úgy nyilatkozott: az UNESCO támogatása az egész város számára elismerést jelent. A programok bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az elismerésnek köszönhetően az esztendő végéig lehetőség nyílik arra, hogy a Szent Márton-év programjainak meghirdetésénél, illetve a megjelenő kiadványokon feltüntessék a szervezet logóját, valamint az UNESCO is közzéteszi a jubileumi év eseményeit.
Mindez a Szent Márton Akadémia tavaszi előadás-sorozatának utolsó estjén hangzott el. Ezúttal Bruno Judic, a tours-i François Rabelais Egyetem professzora volt az akadémia vendége, aki Szent Márton kultuszának 1700 évét tekintette át. Az előadó az egyik legjelentősebb Szent Márton-kutatónak számít Európában. Bruno Judic a szent kultuszának hanyatló és felívelő korszakairól szólva elmondta: Márton népszerűsége tiszta, krisztusi életével magyarázható, ezért követték és tisztelték őt sokan a középkorban.
Az esten bemutatták a Világtörténet című tudományos folyóirat idei első számát, amelyben Szent Mártonnal foglalkozó tanulmányok jelentek meg. A tematikus kiadványt Tóth ­Ferenc ajánlotta a közönség figyelmébe. Elmondta, a folyóiratban arról is olvashatunk, milyen képet tár elénk Mártonról a Sulpicius Severus által írt életrajz. Kiderül az is, miként viszonyult a IV. századi nagybirtokos réteg a keresztény értékekhez, hogyan alakult Szent Márton tisztelete az V–VI. században, kik és miért zarándokoltak el a szent sírjához, s miként hatott ez Tours városára.
A folyóirat hamarosan kapható lesz Szombathelyen, és az interneten is hozzáférhetővé válik a széles közönség számára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .