Az önismeret fejlesztése

Minden csoport, amely egy közös cél érdekében tevékenykedik, egyénekből áll. A hatékony működés feltétele az egyéni és közösségi motivációk egyezése, egy irányba igazítása. Ebben volt az önkéntesek segítségére Magyar Lóránt tréner.
Időről időre meg kell vizsgálni, hogy a közösségben megélt hitélet lehetőségein keresztül teljesül-e a családpasztoráció fő célja, a családok támogatása, hogy a részcélok a fő célt szolgálják-e, valamint hogy megfelelő választ adnak-e a társadalmi változásokra. Fel kell mérni az erőforrásokat is, hisz a munkacsoport önkéntes alapon működik, mindenki a szabadidejét áldozza a közös célok megvalósítására. Ismerni kell a magunk és mások erősségeit és korlátait, hogy a vállalások egyénre szabottan valósuljanak meg.
A tréning első része az önismeretről és annak fejlesztéséről szólt, míg a második blokk arról, hogy miként lehet ezt kamatoztatni a családban, illetve a családpasztorációs szolgálatban.
Szó esett a hétvégén a jegyeskurzusról is, amelyen egyre nagyobb létszámban vesznek részt a házasságra készülő párok. A visszajelzések alapján szükség van további együtt gondolkodásra, tapasztalatcserére, valamint a lehetőségek és a keretek újragondolására.
Látszólag minden korábbinál könnyebben megvalósítható a tájékoztatás, a tapasztalatok szerint azonban mégis egyre nehezebb elérni a családokat, hiszen a nagy mennyiségű információ között könnyen elvesznek a hírek, a meghívók. A legújabb kutatások szerint legalább négyszer kell különböző csatornákon keresztül próbálkozni ahhoz, hogy az üzenet elérje a megszólítottakat. A mai, sokak számára túlfeszített tempójú világban az emberi lélek is feszített üzemmódban él, s az emberek közötti kapcsolatok kialakítása és fenntartása is új formákat kíván. Mindemellett egyre fontosabb szerepet kap a személyes kapcsolat és meghívás.
A globális átalakulások kisebb-nagyobb töréseket okoznak mind egyéni, mind közösségi szinten, s ezek elviseléséhez elengedhetetlen egy stabil, isteni alapokra helyezett életvitel és közösség.
A találkozó során szó esett arról is, hogy a keresztényeknek rengeteg ismeret van a birtokunkban ahhoz, hogy a megváltozott körülményekre is bizalommal teli, életigenlő választ adhassanak. Emellett a Szentlélek erejére is támaszkodhatnak. A nehézségeken való túljutásról és a családok lelki megerősítéséről Fodor János, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense tartott előadást az önkénteseknek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .