Az Olvasó írja: Miért szeretem a katolikus egyházat?

– Megőrizte a szent hagyományt, vagyis konzervatív. Csak a külső forma változott az évezredek folyamán. Örök értéket közvetít, és értékőrző. Megmutatja a lélek boldogságának örök útját.
– Utat mutat. Nincs elrontott élethelyzet, mindig lehet újrakezdés. Szeretem a szentgyónást. Isten mindenkinek meg akar bocsátani. Nekem csak a saját őszinte erőmet kell ehhez felajánlanom.
– Szeretem a templomot, a szentmisét. Jézus itt van közöttünk, akik összejöttünk az ő nevében. Jézus lelki táplálékot ad. Jó betérni egy-egy imára. Sokan imádkoznak értem is.
– Sok példaképünk van, a szentek. Szeretem a szentek tiszteletének azt a módját, ahogy azt ma gyakorolja a katolikus egyház: ahogy rájuk mutatunk, mint Krisztus hiteles követőire. Életük vonzó erő.
– Szeretem a pápát. Tudom, hogy voltak méltatlan életű pápák is a történelemben. Minden hivatásban voltak, vannak méltatlan emberek. De amióta, mintegy százharminc éve nincs pápai állam, a pápáknak nincs világi hatalma, azóta óriási az erkölcsi tekintélyük, és csak szent életű pápák vannak.
– Anyaszentegyháznak hívjuk: mint egy nagy családban, otthonom van benne. Lelki békét, nyugalmat ad. Büszke vagyok erre a családra, a sok szent elődre.
– Szeretem, mert szent. Tagjai között voltak és vannak bűnösök. Nem ők a példaképek. Miattuk egy sort sem írtunk át, hagytunk el a tízparancsolatból. A Lélek élteti a jó úton.
– Új eszközöket használ. Ahhoz, hogy a régi üzenetet megértsem, új eszközöket is használ a katolikus egyház. A médiában, a világhálón, de a templomi zenében is. A hívő ember kereső: ezért a tudományban, a haladásban az egyház mindig az élen jár.
– Szeretem, mert szidják. Jézust is szidták, mindenféle rosszat fogtak rá: keresztre is feszítették. Ha nem szidnák, nem rágalmaznák, azt jelentené, hogy ma megalkuvó.

Horváth Zoltán
Újpest

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .