Az Olvasó írja

A latin nyelvű szentmisét húsvét negyedik vasárnapján Zsebedics József kanonok mutatta be. Homíliájában meghatottan emlékezett meg Halmos László győri zeneszerzőről, a város díszpolgáráról, akinek a kórusműve hangzott fel a győri bazilikában, amikor 1996. szeptember 7-én II. János Pál pápa a templomba lépett. Halmos László Missa Jauriensis (Győri mise) című művét a helyi Bartók Béla Zenetagozatos Iskola kórusa mutatta be Pappné Farnadi Tamara vezényletével, Cziglényi László orgonakíséretével.  A latin nyelvű mise méltó módon szolgálta a hagyományok őrzését.

Hitben élve növekedni!

Az egri Érseki Szent József Kollégium jelmondatát idézi ez a cím. „Fénysugárként” hat, és útmutatásul szolgál – az erkölcsi értékeket sokszor semmibe vevő, túlzottan liberális világunkban – azon diákok számára, akik falaink közt szeretetet, biztonságot találnak. De utat mutat, biztonságérzetet ad a tudásban itt gyarapodó tanulók szüleinek is, hiszen akik számára fontos a biztonság, a szeretetteljes követelménytámasztás, azok nyugodtan ránk bízhatják legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket. Az április 2-ai Szent József napon tizenötödik évfordulóját ünnepelte a kollégium annak, hogy újra egyházi fenntartásba került, és keresztény erkölcsi értékek alapján nevelheti az Egerben tanuló vidéki diákokat. Fontos nap volt ez számunkra, és a kapcsolódó intézmények számára is. Bizonyság erre, hogy meghívásunkat elfogadva sokan ünnepeltek együtt velünk: Eger város polgármestere, a közoktatást irányító intézmények vezetői; a társintézmények (gimnáziumok, szakközépiskolák, kollégiumok) igazgatói, vezetői; a város, a környék plébánosai és más meghívott vendégek is.

A kollégium közel háromszáz éves története és védőszentünk tisztelete elevenedett meg a diákok által előadott műsorszámokban, de a tanulók verses, zenés-táncos produkciói is bizonyították az intézményben folyó nevelőmunka hasznosságát. Ekkor került sor a kimagasló teljesítményt nyújtó diákjaink jutalmazására, a Szent József-díjak átadására is. Az ünnepséget a ciszterci Szent Bernát-templomban Ternyák Csaba érsek által bemutatott szentmise és a restaurált kollégiumi kereszt, valamint a „ház” megáldása zárta.

Petrovics József Pál
igazgatóhelyettes

 

 

A tiszta ifjúságért

Esztergomból közel húszan vettünk részt március végén azon a konferencián, melyet azért rendeztek, hogy országos összefogás alakuljon ki a tiszta házasságra való készületért. Mindenki boldog családról, szerető házastársról és gyermekekről álmodik, de sajnos túl kevesen vannak, akik elérik céljukat. Lehet valamit tenni abban az erőtérben, amely a szexuális szabadosságot hirdeti és azt tekinti normálisnak? A konferencián tanúságot tevő fiatal házas- és jegyespárok egészen más utat vázoltak fel, mint ami a világban megszokott: a radikális tisztaság útját. Nehéznek tűnhet, de az eredmény: stabil családok, több gyermek vállalása, harmonikus kommunikáció a házastársak között az évtizedek múlásával is. A konferencián részt vevő hittanosok nagy örömmel számoltak be társaiknak a főiskolán, ahol már korábban is több alkalommal meghívtunk fiatal párokat e témában. Bízunk benne, hogy ha olyan közösséget alakítunk ki fiatalokkal, ahol érték a radikális tisztaság, ennek gyümölcsei láthatóak lesznek, és mások számára is vonzóvá válik.

Fehérvári Lajos  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .