Az Olvasó írja

Az anyagi és természetbeli segítséget kiimádkozták egyházközségünk közösségei: a Prohászka Imaszövetség, az Ámen Karizmatikus Közösség, a Jézus Szíve Családja, a Bencés Oblátusok és a Rózsafüzér Társulat. Kegyelmi ajándék számunkra, hogy városunk szülöttét, Lukács Gábor Imre kispapot a püspök atya lektorrá avatta. A hálaadó szentmisét agapé követte, ahol együtt ünnepelt a főpásztor a papsággal, a hívekkel és jótevőinkkel.

Fetter Terézia Blandina OSB

Egy paptestvér halálára

Tircsi István plebános 2002-ben, miután Fehérgyarmatról ötvenkét éves papi szolgálat után nyugdíjba küldték, Kölcsére költözött, hogy nyugodtabb körülmények között – és egyre fogyó egészségével dacolva – tovább folytassa a lelkipásztorkodást. Zajtán született 1924. december 4-én. Szatmáron tanult, Scheffler János vértanú püspök ministránsa volt. 1944. szeptember 14-én bombatalálat érte a püspöki palotát – huszonegyen meghaltak – a főpásztor éppen nem volt otthon, így ő megmenekült. Három nap múlva találták meg a romok alatt összeégve Tircsi István papnövendéket. A legvadabb sztálinista üldözés idején kezdte papi szolgálatát. Tizenegy évig volt segédlelkész. Utoljára Jánkmajtison, ahol én váltottam fel. Ő Kölcsére ment, de hetente visszajárt kerékpárral, húsz kilométerről, hogy engem mint újmisést, a nyolc filia minden katolikusok lakta házában bemutasson leendő híveimnek. A Kölcséhez tartozó sok községben többnyire házaknál misézett, hitoktatott. Közben lakását megosztotta az akkor még „hontalan” görög katolikus lelkésszel. 1977-ben fehérgyarmati plébános lett. Ekkor már közel negyven község tartozott hozzá. Segédlelkészt is kapott. Mindvégig őrizte a János püspöktől papjaira hagyott lelkületet: a kevésben való hűséget és a papi testvériséget. Sokat imádkozott és kitűnő prédikációkat mondott. Számomra ő volt a papi etalon. A püspök gratuláló levelében ezt írta: „Imádkozzatok, hogy hamarosan láthassuk egymást.” – November 15-ig kellett várnia erre a találkozásra…

Varga János
ibrányi plébános

Keresztény a pénztárban

Feleségem már régebben felfigyelt erre a fiatalemberre, a naponta látogatott élelmiszeráruház egyik pénztárosára. Aki nemcsak az áruk kódjelzéseire figyel, hanem a vásárlókra is. Figyelmesen segít is olykor a szatyorba tenni a kifizetett árut. Udvariassága mindenkinek jólesik. Feleségem a napokban elhatározta, hogy levelet ír az üzletvezetőnek. Ha eddig nem tette, figyeljen fel pénztárosára ő is. A levél elolvasása után az üzletvezető asszony elárulta, hogy megdicsért alkalmazottja sokgyermekes család fia, hívő keresztény.

Szekszárdi Pál

Egyházzenei nap Kaposvárott

Kilencedik alkalommal adott otthont november 21-én a kaposvári székesegyház az egyházmegye templomaiban működő kórusok, egyházzenészek, szólisták találkozójának. Több mint kétszáz énekes, zenész kezdte a napot közös énekpróbával. Balás Béla püspök mutatta be az ünnepi szentmisét, amelyen az egyesített énekkar Bárdos Lajos, Halmos László, Kodály Zoltán, Werner Alajos kórusműveit énekelte. Ez alkalommal adták át a kaposvári egyházmegye kántorképzőjében sikeres vizsgát tett Posza Krisztián kántori oklevelét, valamint egyházzenei szolgálatáért elismerő oklevelet vehetett át Bertók Gabriella inkei és Metz László miklósfai kántor-karnagy. A kaposvári Szent Imre-templom kórusában végzett több évtizedes munkájáért kapott elismerést Jobban Gyuláné, Kelemen Józsefné, Rumszauer János és Szentpáli Istvánné. Az emléklapokat Horváth István, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára adta át, aki ezt követően értékelést tartott a karnagyok számára.

Szili Zoltán,
kaposvári egyházmegyei
zeneigazgató 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .