Az Olvasó írja

Köszönöm az Önök áldozatos munkáját, tudom, nagy jutalmuk lesz a mennyországban is. Nagyszerű lenne, ha a kis, magyarul beszélő Mária Rádió is helyet kaphatna Önöknél, hogy tudjanak róla legalább a katolikus hívek.

Ujvári Mátyás

Kedves Olvasónk!

Figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy az Új Ember hetilap mellékleteként immár ötödik éve, kéthetenként megjelenik keresztény szellemiségű, ingyenes rádió- és televízióműsor–ajánlónk, a Mértékadó, amelyben – természetesen – szerepel a Mária Rádió programja is.

a szerkesztő

Aranylakodalom és az unoka esküvője

Bensőséges, szép esküvői szertartás színhelye volt nemrégiben a pesti ferences templom. Bessenyei Anna és Mogyorósi László Zalán esküdött egymásnak örök hűséget. Velük szemben ültek a nagyszülők, Bessenyei József és Körömi Mária, akik ötven évvel ezelőtt házasodtak össze, és most megerősítették az egymásnak öt évtizeddel ezelőtt tett fogadalmukat. A templomban szép számú rokonság és ismerősök előtt végezte az esketést Kolos atya, és elmondta, hogy papi működése alatt még nem fordult elő ilyen szép esemény. Az Ave Mariát a menyasszony nagynénje, Bessenyei Gabriella énekelte, aki a bécsi Állami Operaház kórusának tagja.

Körömi Ferenc

Pápakovácsi – és Európa

Pápakovácsi és a plébániához tartozó egyházközségek közösen új Szűz Mária-képet állítottak Magyarország uniós csatlakozásának ötödik évfordulóján – tanúságot téve az Európai Unió keresztény gyökereiről. Márfi Gyula veszprémi érsek október 10-én áldotta meg Mógorné Györffy Anikó Napba öltözött Asszony című festményét ünnepi szentmise keretében. Az érsek atya történészi pontossággal mondta el az európai zászló megszületésének történetét: hogyan került arra Szűz Mária tizenkét csillagú koronája. A továbbiakban szemléletesen ecsetelte, mennyire átitatja az európai kultúrát a kereszténység. Beszédet mondott még Johannes Böhm, a németországi Tannheim (Pápakovácsi testvértelepülése) volt polgármestere. A sok adakozó mellett német barátaink is támogatták a kép készítését.

Pályi Gábor
plébános

Legyen a zene mindenkié!

Harmadik alkalommal rendezték meg október harmadik szombatján a Nógrád megyei Dejtáron a Luspay Kálmán népdaléneklő versenyt. Idén már Pest megyéből és Budapestről is érkeztek versenyzők. A zsűri elnöke Erkel Tibor zongoraművész, zenepedagógus volt. Öt korcsoportban mérte össze énektudását a harminckét versenyző. Több nagyon jó produkciót hallottunk, melyek a felkészítő pedagógusok munkáját dicsérik. A verseny iránti érdeklődést mutatta, hogy a művelődési ház nagytermét megtöltötte a közönség. A nagydíjat a tizenkét éves budapesti Tolnay Lea nyerte, de korcsoportonként első, második és harmadik díjat is odaítélt a zsűri. Nem volt véletlen az sem, hogy a szervezők az Erkel-családból hívtak döntnököt, hiszen jövőre ünnepeljük a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját. A neves zeneszerző életét bemutató kiállítás a versennyel egy időben nyílt meg a művelődési házban. A neves kántorról, Luspay Kálmánról elnevezett verseny bölcsője lehet a népdalnak és a hazaszeretetnek egyaránt. A résztvevők a verseny után megkoszorúzták a falu temetőjében nyugvó kántortanító sírját, imádkoztak, és elénekelték a Himnuszt.

Gréczi László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .