Az Olvasó írja

A Magyar Egyházzenei Társaság (MET) Veni Creator Spiritus címmel ökumenikus kórustalálkozóra hívta össze az egyházközségi, gyülekezeti és iskolai kórusokat. Örvendetesen sok, több mint húsz – különböző felekezetű, jellegű és létszámú – énekkar fogadta el a meghívást és vállalta a felkészüléssel járó kemény munkát. A találkozó a himnusz köré rendeződött: hogyan jelenik meg ez a kiemelt fontosságú gregorián műfaj az egyházi kórusirodalomban. Hallhattunk könnyebb és nehezebb, homofón és polifón feldolgozásokat a középkortól egészen napjainkig. Nagy létszámú gyülekezeti kórusokat leginkább a reformátusok vonultattak fel. Katolikus részről több kamarakórust és szkólát köszönthettünk. Külön öröm volt az énekes iskolák diákjainak fegyelmezett éneklése; minden mozdulatukon látszott, hogy rendszeres liturgikus szolgálatot végeznek. Az evangélikusok a zuglói és a fasori gyülekezeti kórussal, valamint a teológia együttesével képviseltették magukat.

A délután csúcspontja az volt, amikor az egyesített kórus a kelenföldi evangélikus gyülekezet zenekarának közreműködésével, J. S. Bach Nun komm, der Heiden Heiland (Jöjj, népek Megváltója – BWV 61) kantátájának nyitókórusát és zárókorálját énekelte. Mivel Luther ezt a koráldallamot a Veni redemptor gentium adventi-karácsonyi himnusz átdolgozásaként írta, azonkívül hamarosan az új egyházi év beköszöntének örülhettünk, a lehető legjobb döntés volt ennek a műnek a kiválasztása. Dobszay László, a MET tiszteletbeli elnöke köszöntötte az egybegyűlteket; igei útmutatóval Balogh Péter Piusz O. Praem., a MET alelnöke szolgált. A szervezéssel járó tengernyi, többnyire hálátlan feladatot W. Kinczler Zsuzsanna, Bódiss Tamás és Finta Gergely vállalta magára. Reménységünk, hogy nem egyszeri alkalom volt ez a délután, hanem máskor is sikerül a közös istendicséretre lehetőséget találni.

E. Zs.

Lesz mit megstoppolni

A nyugdíjas nagymamák bizonyára egyetértenek velem, hogy a kora délutáni vagy a késő esti órák a legalkalmasabbak a stoppolásra. Előkerülnek a kilyukadt zoknik, kabátbélések… Ilyenkor általában bekapcsolom a Kossuth rádiót (MR1), hogy meghallgassam az egyházi félórákat. Katolikus vallású vagyok, de hosszú ideje minden felekezet műsorát meg szoktam hallgatni, és sokat tanulok belőle. Az én korosztályom még emlékezik arra, hogy évente csupán tizenkilenc katolikus félóra hangozhatott el vasárnap, kora reggel, a Petőfi rádión. Utána Bach-muzsika szólt. A napokban is bekapcsoltam a rádiót, már egy kicsit a vallási félóra előtt. Néhány éve ilyenkor Tóth Sándor liturgikus jegyzete és egyházi népénekek, kórusművek hangzottak el. Most a Rádiószínház rovatában Szép Ernő egyik regényét sugározták folytatásokban. A műsor elhangzása előtt a bemondó közölte, hogy gyermekek csak nagykorúak felügyelete mellett hallgathatják a műsort. Megtudhattuk, hogy a főszereplő kivel, hol és hányszor szeretkezett, majd hétfő lévén következett az evangélikus félóra. Sajnálom, hogy a jelenlegi MR1 vezetősége ennyire nyíltan értékromboló. Sok hézagot kell bestoppolnia annak, aki majd fel akarja építeni mindazt, amit most tönkretesznek.

Gyarmati Kornélia

Magyar püspöki mise Helsinkiben

Advent első vasárnapján a külföldön élő magyarok pasztorációjával megbízott püspök, Cserháti Ferenc mutatott be ünnepi misét Helsinkiben, a Szent Henrik-templomban. Az eseményt Bogányi Tibor orgonaművész és Bogányi Bernadett fuvolaművész játéka tette még ünnepélyesebbé. A szentmise után a templommal szomszédos plébánia közösségi helyiségében a Finnországban élő magyarok meghallgatták a püspök előadását a világban szétszóródott magyarsággal való találkozásairól, majd kötetlenül beszélgettek vele egy szeretetvendégség keretében. A Finnországi Magyar (Ökumenikus) Keresztény Közösség hívta meg a főpapot, hogy látogasson el Finnországba, ahol az itt élő magyar közösség nagy szeretettel és örömmel fogadta őt, és kifejezte reményét, hogy jövőre újra találkozhat magyar püspökével.

Finnországban a magyar nyelvű katolikus misék szervezését az elmúlt tíz évben elsősorban magánszemélyek vállalták magukra, de a nemrég egyesületként bejegyzett közösség 2008-ban átvállalta ezt a feladatot. Ennek köszönhetően 2008 júniusában Darvas Kozma József atya Csíkszeredáról jött és misézett Finnországban, míg augusztusban Pál Ferenc atya – akit előadásainak hangfelvételei megelőztek – látogatott meg minket Helsinkiben. Az adventi püspöki szentmise szép befejezése volt az idei esztendő magyar nyelvű katolikus eseménysorozatának Finnországban.

Szőcs Áron
Helsinki

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .