Az oltalmazó lovagkirály ünnepén

Az ünnepet reggeli zsolozsma indította, melyet Pápai Lajos megyés püspök vezetett, majd kiállítás-megnyitó és műhelykonferencia kezdődött az egyházmegyei kincstárban. Mindkét rendezvény témája a negyed évezreddel ezelőtti földrengés és az annak hatására – pártfogásként és hálaadásként – kialakult körmenet története volt. A résztvevők megtekinthették a Zichy Ferenc Látogatóközpont Bazilika Múzeumában már korábban megnyílt Szent László arcrekonstrukciójának rajzi kísérletei, valamint a Mindent egy lapra – Historizáló képregény Szent László király életéről című kiállítást.


A városi és egyházi méltóságok részvételével megtartott koszorúzás után Pápai Lajos püspök mutatott be szentmisét a hívekkel zsúfolásig megtelt székesegyházban. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora szentbeszédét az 1763-as földrengés emlékének felidézésével kezdte, majd párhuzamot vont az akkori események és az idei árvíz között, melyet az összefogás, az ima ereje és Szent László oltalma közösen hárított el. Hangsúlyozta: hiába az anyagi javak újjáépítése, lélek nélkül kártyavárként omlanak össze egzisztenciánk falai, ha jön az újabb veszély. Kiemelte, szent királyunk ebben is példánk lehet, hiszen a haza bajnokát nem csupán azért tiszteljük, mert erős kezű, rátermett uralkodó volt, hanem azért is, mert hitvalló emberként felelősséggel tudta használni a megszerzett hatalmat. A jelenkori közélet korrupciótól, botrányoktól hangos közegében ez megfontolandó intelem. Lukácsi Zoltán felidézte a lovagkirály ránk maradt levelét, melyben László megrendítő erővel ezt írja: „…bűnös vagyok, mert a földi méltóság teendőit nem lehet előmozdítani súlyos vétkek nélkül.” Ez az őszinte kitárulkozás adja az értékét többek között Szent László legendáinak is, melyek nem feltétlenül a történeti pontosságot, inkább a személyiség hitelességét igazolják. A rektor zárásként szent királyunk további oltalmát kérte népünkre.

A szentmise végén körmenetben hordozták végig Szent László hermáját Győr belvárosában, majd visszahelyezték őrzési helyére, a Héderváry-kápolnába. Az ünnep zárásaként este a Győri Filharmonikus Zenekar adott koncertet a székesegyházban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .