Az olaszországi földrengés után

 

A templomhoz vezető kis utcát drótkerítéssel zárták le; rajta táblák, az egyiken a magyar zászló és egy olasz nyelvű felirat: „Ezt a templomot a magyar kormány restaurálja és teszi biztonságossá. Köszönjük.”
A templom gerendákkal megerősített homlokzatán látszanak a földrengés okozta károk. A falak mindenhol végigrepedtek, a boltíveket aládúcolták, a padlót törmelék borítja, a latin feliratú márványtáblák és a díszítések darabokban hevernek. A templom melletti sekrestye kétemeletes épülete is csupán néhány percre látogatható az omlásveszély miatt.
Amikor október 30-án reggel megmozdult a föld, éppen a vasárnap reggeli mise zajlott. Először a papot és a hívőket is megbénította a félelem, majd kirohantak a templomból. A misét orgonán kísérő Andrea Carradori az emeletről szaladt le. Néhány héttel később ő írt segítségkérő levelet Orbán Viktornak, amelyet a vatikáni magyar nagykövetség továbbított Budapestre. Carradori kiemelte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Timaffy Judit vezette milánói főkonzulátus közvetítő szerepét is.
„Nem ismerem személyesen Orbán Viktort, de abból, amit a katolikus sajtóban olvastam róla, azt gondoltam, jelenleg ő az egyetlen Európában, aki védelmébe veszi és őrzi keresztény értékeinket, hogy át tudjuk őket adni a következő nemzedéknek” – mondta Andrea Carradori, a tolentinói általános iskola zenetanára és a Szent Szív-templomot gondozó Szent Szív Társaság perjele.
„Tolentino a keresztény szolidaritás nevében fordult Magyarországhoz, amely mindig is segíteni fogja a bajba jutott keresztényeket a világ bármely részén. Reméljük, más is követni fogja a példánkat” – mondta a templomnál Habsburg-Lotharingiai Eduard vatikáni magyar nagykövet.
„Ünnep ez számunkra. Nem is hoztuk rögtön nyilvánosságra az adomány összegét, mert nem tudtuk elhinni, hogy ez igaz lehet. Köszönjük a magyar kormány adta lehetőséget” – jelentette ki Andrea Leonesi, a templom plébánosa, aki ideiglenesen egy közeli teremben misézik.
A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestranóban Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .