Az MKPK őszi ülése

A cigánypasztoráció területén új kezdeményezésként fogalmazódott meg a Boldog Ceferino Képzési Intézet létrehozásának szándéka, amelynek vezetésével Székely János esztergom–budapesti segédpüspököt bízták meg. Az intézmény célja olyan szakemberek képzése, akik közösségszervezőként, vezetőként, valamint lelkipásztori munkatársként szolgálnak ezen a területen.

 

A püspöki konferencia – osztozva a szentatya aggodalmában – tízmillió forint értékben gyorssegélyt küld Irakba, ahol egyházunk világszervezete, a Nemzetközi Karitász (Caritas Internationalis) munkatársai a Caritas Iraq önkénteseivel együtt segítik különböző helyszíneken a már több mint egymillió üldözöttet.

Az ülésen döntés született arról is, hogy szeptember 14-én, vasárnap az ország templomaiban minden szentmisén közösen imádkozzanak a hívek az iraki és a világ más országaiban üldözött keresztényekért.


A püspökök testülete határozott arról, hogy megalapítja a Katolikus Intézmények Pedagóguskarát, amelynek célja, hogy a katolikus egyház által fenntartott köznevelési intézmények pedagógusait összefogja, és az intézményekben elősegítse a katolikus hit és erkölcs alapelveinek érvényesülését, ennek segítségével a teljes ember kiformálását. Az alakuló ülésre várhatóan már az idén sor kerül.

 

A tavaly Budapesten megrendezett Katolikus Társadalmi Napok programsorozat folytatásaként idén Miskolc ad otthont az egész napos eseménynek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága által szervezett rendezvény kiemelt célja a katolikus egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. Szeptember 13-án szakkonferencia, kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, valamint családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

Az ülésen áttekintették a magyar szerzetesrendek helyzetét, valamint a rendek elöljárói beszámoltak a szentatya által meghirdetett megszentelt élet éve magyarországi programjairól. 2014. november 30. és 2016. február 2. között a nemzetközi programokkal párhuzamosan több országos és egyházmegyei szintű rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően idén is jótékonysági est keretében emlékeznek meg Árpád-házi Szent Erzsébetről november 23-án a Duna Palotában, amikor átadják a püspöki konferencia által alapított Szent Erzsébet rózsája-díjat, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a gyakran csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .