Az iszlám-keresztény párbeszéd lehetőségéről

Ma Európát a szekularizáció és a globalizáció határozza meg. A szekularizáció megfelelő spirituális háttér nélkül ateizmushoz vezet, a globalizáció pedig szélsőséges formájában ahhoz a szemlélethez, hogy saját érdekeink eléréséhez bármit megtehetünk, amire lehetőségünk nyílik. A spiritualitás helyett Európa az emberi jogokat védi, de ezzel az alapvető szükségletek biztosítása mellett számos olyan dolgot is legalizál, amely ellentétes a vallásos értékrenddel: az abortuszt, a válást, a homoszexuálisok házasságát, a génmanipulációt. Az emberi jogok így a kényelem és az önzés eszközeivé válnak. Ezekkel a normákkal szinte esélytelen a döntő többségében vallásos muzulmánokat Európába integrálni. A szekularizációnak köszönhető a nyugati világban a családok katasztrofális helyzete is. A család mindennek az alapja: ha a család szeretetben él, nem lesz válás, és a társadalomban is béke lesz. Az a szerencsés tény, hogy Libanonban vannak még keresztények, annak is köszönhető, hogy nálunk továbbra is meghatározó a család.

– Hogyan képviseli a keresztény értékeket a Télé Lumière csatorna?


– A Télé Lumière kulturális, vallási és karitatív céllal jött létre. A médiumot az ország pátriárkai és püspöki testülete felügyeli és egy civilekből álló csoport vezeti. Nem sugárzunk politikai és kereskedelmi tartalmú műsorokat; a mi küldetésünk, hogy emberek és kultúrák kölcsönös megértését szolgáljuk. Nem azért jöttünk létre, hogy a muzulmánokat vagy a zsidókat keresztény hitre térítsünk, hanem hogy keresztény hitünkből fakadóan a szeretetet hirdessük és sugározzuk. Ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogy a keresztény legyen jobb keresztény, a muzulmán pedig jobb muzulmán. Nagyon fontos küldetésünknek tartjuk, hogy kiegyensúlyozott, pozitív képet mutassunk a keresztényekről a muzulmán világ számára. Ma sajnos a nyugati televíziós csatornák és az arab csatornák egyaránt sötét képet festenek a másik fél képviselőiről, és ezzel csak olajat öntenek a tűzre a két kultúra közötti feszült viszonyban. A médiának óriási felelőssége van a béke előmozdításában egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Erre a béketeremtő munkára szeretnénk hívni a nyugati világ véleményformálóit is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .