Az Isteni Irgalmasság ünnepi eseményei

A mostani esztendő rendkívülinek számít, hiszen Boldog XXIII. János és Boldog II. János Pál pápát éppen az Irgalmasság vasárnapján, április 27-én avatja szentté a Vatikánban Ferenc pápa. Mind a két egyházfő nyugodtan nevezhető az Irgalmasság apostolának: II. János Pál, mint Krakkó egykori főpásztora mindent megtett az Isteni Irgalmasság tiszteletéért, majd pápasága alatt ő avatta szentté Fausztina nővért, és bevezette az Irgalmasság vasárnapját a világegyház számára. XXIII. János pápa pedig tettei, közvetlen stílusa és emberszeretete által valósította meg az irgalmas Jézus felhívását.


A televízió és a katolikus rádiók is közvetítik e jeles eseményt, ezért úgy gondoltuk: a két pápa szentté avatásába való bekapcsolódás legyen a mi idei „konferenciánk”. Szeretném felhívni az egyházközségek és az Isteni Irgalmasság tisztelőinek figyelmét arra, hogy ebben az évben is az Irgalmasság kilencedével készüljenek az ünnepre. Ez nagypénteken kezdődik, és a húsvét második vasárnapját megelőző szombaton ér véget.

 

 

Ha országos szinten idén nem is, de világtalálkozón azért összegyűlnek Szent Fausztina nővér tisztelői. Augusztus közepén tartják ugyan is Kolumbia fővárosában, Bogotában az Isteni Irgalmasság harmadik világkongresszusát. Róma és Krakkó után jelenlegi szentatyánk földrésze, Dél-Amerika ad otthont a jeles eseménynek.

 

Idén október elején pedig nekünk, magyaroknak is lesz egy különösen fontos rendezvényünk, hiszen éppen tíz évvel ezelőtt áldotta meg Erdő Péter bíboros úr a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika altemplomában a Szentek Közössége- kápolnát. A jubileumi szentmisét október 4-re, szombatra tervezzük. Akik erre az alkalomra szeretnének zarándokutat szervezni, már most érdemes megkezdeniük az előkészületet, hiszen másnap, október 5-én lesz Szent Fausztina mennyei születésnapja, amelyre minden bizonnyal a lengyel hívek tömege érkezik majd Krakkóba.

a szerző nyugalmazott egri segédpüspök

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .